ebm-papst visar ny fläkt för kylning av järnvägsapplikationer på mässan InnoTrans

På InnoTrans i Berlin den 18-21 september presenteras en ny fläkt för kylning av frekvensomriktare.
Det ställs stora krav på kvalitet och tillförlitlighet hos fläktar och elmotorer som används i tåg- och järnvägsapplikationer. ebm-papst levererar både fläktar och elmotorer till denna krävande marknad och liksom tidigare finns ebm-papst med bland utställarna när järnvägsmässan InnoTrans arrangeras i Berlin den 18-21 september. I monter 230, Hall 3.1, visar ebm-papst bland annat en ny fläkt för kylning av frekvensomriktare och kylkompressorer. Den nya centrifugalfläkten med dubbelriktade luftflöden har TÜV-certifiering för brandsäkerhet och finns nu både för 24 VDC och 110 VDC. Fläkten är mycket kompakt och har integrerad styrelektronik för smidig applikationsanpassning, installation och driftsättning.

Att den även finns för 110 VDC gör att fläkten kan anslutas till elektriska 110 VDC-system utan att det krävs någon spänningsomvandlare. Detta gör den idealisk för att kyla frekvensomriktare i järnvägstillämpningar. Det integrerade MODBUS-gränssnittet möjliggör effektiva kommunikationslösningar och datainhämtning för övervakning av operativ status. Fläkten är lätt att installera med plug & play-anslutning. Den uppfyller kraven i den högsta skyddsklassen, IP69K (dammsäker) och motorn är skyddad för att stå emot vattentryck under högtrycksrengöring.

Identisk produkt för många applikationer
DC-motorn som används i fläkten är mycket mångsidig. Motorns konstruktion gör att den kan användas i dubbelflödescentrifugalfläktar såväl som i axialfläktar och enflödesfläktar. Kontroll- och motoregenskaperna samt anslutningsmekanismen förblir identiska. Motorn får på detta sätt ett mycket brett applikationsområde och kan exempelvis användas i fläktar för luftkonditionerings-system i förarhytter och passagerarutrymmen.

Uppfyller brandskyddsstandard
Den europeiska standarden EN 45545 för brandskydd på järnvägsfordon har varit i full kraft under en tid. Standarden, som delar in material i olika grupper, definierar ett klassifikationssystem som specificerar krav på brandegenskaper hos material och produkter som används på tåg. Standaren har till syfte att skydda passagerare och personal vid brand ombord och att säkerställa trygga evakueringar vid olyckor och driftstörningar. Fläktarna från ebm-papst uppfyller kraven för Hazard Level (HL) 3 i standarden EN 45545-2: 2013. Dessutom är alla ebm-papst fläktar för järnvägsbruk konstruerade enligt EN 50155: 2016 som reglerar användning av elektronisk utrustning som används i bland annat tåg.

Välkommen att besöka ebm-papst i monter 230, Hall 3.1, under järnvägsmässan InnoTrans i Berlin 18-21 september!