ebm-papst visar gasfläktar för digitala värmekoncept och nya centrifugalfläktar på ISH i Frankfurt

ebm-papst gasfläktar VG 71 och VG 100 kan integreras i digitala värmekoncept via bussgränssnittet LIN.
ISH i Frankfurt är världens största mässa inom energi, VVS och förnyelsebar energi. Mässan brukar besökas av cirka 200 000 personer och ha närmare 2 500 utställare. För ebm-papst är ISH ett viktigt tillfälle att presentera nyheter och innovationer och så är det även i år. ISH arrangeras den 11 – 15 mars och ebm-papst finns på plats i monter F91, Hall 8.0. Bland nyheterna finns gasfläktar i serien RadiMix som kan integreras i digitala värmekoncept via bussgränssnittet LIN. Möjligheten att integrera gasfläktarna i värmesystem öppnar stora möjligheter till ett förenklat och förebyggande underhåll.

Registrera dina biljetter till mässan här!

ebm-papst startade för några år sedan ett tekniskt utvecklingsarbete för att ta fram högeffektiva fläktar för mindre gaspannor. Resultatet är serien RadiMix och två av modellerna är gasfläktarna VG 71 och VG 100 med en uteffekt på upp till 50 kW. Utvecklingsarbetet har fortsatt och en nyhet är att dessa fläktar nu erbjuder kommunikation via bussgränssnittet LIN. Tidigare har specifika data som exempelvis gasfläktars energiförbrukning, luftflöde och effekt endast kunnat kontrolleras direkt vid en aktuell fläkt. Nu finns istället möjlighet för en värmeproducent att integrera fläktarna i digitala värmekoncept och sammanställa fläktdata med driftdata från andra komponenter i ett värmesystem.

VG 71 och VG 100 är avsedda för en- och flerfamiljshus och med hjälp av LIN blir det lättare att producera värme mer energieffektivt och miljövänligt. Fläktarna har också utvecklats i linje med ebm-papst nya utvecklingsfilosofi GreenIntelligence. Under ISH kommer ebm-papst även att presentera fler intelligenta lösningar som möjliggör kommunikation mellan fläktar och andra enheter i uppvärmnings-, luftkonditionerings- och ventilationssystem.

Centrifugalfläkt för applikationer med krav på höga tryck
Det finns applikationer där det krävs fläktar som klarar höga tryck. Ett par exempel är i komplexa och stora ventilationssystem och i luftkanaler med begränsade tvärsnitt som måste anpassas för små utrymmen. För den här sortens applikationer har ebm-papst utvecklat en version av centrifugalfläkten RadiPac som klarar så höga tryck som 2 500 pascal. Detta har blivit möjligt genom aerodynamiska optimeringar som ger högre fläkthastigheter och därmed också högre tryck. Detta är ännu en nyhet i RadiPac-serien som under 2018 utökades med nya modeller i storlekar från 630 till
1 000 mm. Tack vare ett antal aerodynamiska förbättringar täcker samtliga fläktar i serien ett brett område både avseende verkningsgrad och flödeskapacitet. Med en effekt från 500 watt till 12 kW och storlekar från 250 till 1 000 mm finns nu RadiPac med en luftflödeskapacitet på upp till hela 40 000 m³/h.

Datorstödd optimering bakom nya RadiCal
På ISH presenterar ebm-papst även en vidareutveckling av centrifugalfläktarna i serien RadiCal som ofta installeras i takfläktsapplikationer och i ebm-papst allt mer populära fläktväggar. Det är med hjälp av datorstödda optimeringsmetoder och små förändringar av exempelvis inloppsdiametern samt fläktbladens kontur och tjocklek som det blivit möjlighet att öka luftflödet. Nya RadiCal som visas på ISH har en maximal verkningsgrad på hela 68,5 % vid ett luftflöde på 13 000 m³/h.