Skräddarsydd fläktlösning i exklusiv kombinationsugn

Foto: V-ZUG
Företaget V-ZUG Ltd är marknadsledande i Schweiz inom vitvaruområdet. Oavsett om det handlar om att laga mat, tvätta eller diska kan V-ZUG erbjuda exklusiva och innovativa premiumprodukter med mycket hög kvalitet. Företaget har funnits i mer än 100 år och ”V” i företagsnamnet står för en äldre verksamhet som galvaniseringsanläggning (Verzinkerei på tyska), och "ZUG" illustrerar engagemanget för Zug-regionen och Schweiz. Under mottot ”Schweizisk perfektion för ditt hem” utvecklar V-ZUG ständigt nya produkter och för några år sedan inleddes också en omfattande internationell marknadssatsning. Målsättningen är att göra stora delar av produktprogrammet tillgängligt över hela världen på utvalda marknader där kräsna kunder efterfrågar premiumprodukter i kombination med utmärkt service.

Kontakta oss för mer information!

På V-ZUG arbetar drygt 1 400 personer och många är engagerade i utvecklingsarbetet. En av företagets senaste nyheter är en avancerad matlagningsugn som lanserades i februari 2019. Med den nya Combi-Steam MSLQ blev V-ZUG det första företaget inom vitvarusektorn som lyckats kombinera de tre uppvärmningssätten konventionell värme, ånga och mikrovågor i en och samma ugn. Den unika kombinationen av alla uppvärmningssätt skapar nya möjligheter för matlagningsintresserade att både lyckas med skonsam tillagning av fina menyer och enkel uppvärmning av förlagade produkter.

Flerårigt utvecklingsarbete med ebm-papst som viktig partner
Bakom lanseringen av den nya ugnen ligger ett flerårigt utvecklingsarbete och där ebm-papst haft en viktig roll som utvecklingspartner. En av de tekniska utmaningarna för V-ZUG var att hitta en fläktlösning som svarade upp mot flera tuffa krav. Ett av dessa var att ugnen skulle ha ett betydligt större matlagningsutrymme men samtidigt vara lika kompakt som sin föregångare. För att lyckas med det krävdes det att företagets utvecklingsingenjörer tog fram en helt ny typ av kyl- och ventilationslösning som skulle rymmas i ett mindre utrymme jämfört med tidigare. Då ugnen är en kombinationsugn som även har ångfunktion ställdes det också helt nya krav på kyleffekten och en mycket effektiv ventilation.

”När vi konstruerade den nya ugnen var vi bland annat tvungna att minska installationsutrymmet och höjden på enhetens manöverpanel vilket gav mindre utrymme för kylsystemet och ventilationslösningen. Speciellt höjden var mycket lägre jämfört med våra tidigare ugnar," säger Andreas Büeler som är en av utvecklingsingenjörna på V-ZUG. ”En av utmaningarna var också att skapa en effektiv luftgenomströmning och kylning trots det minskade utrymmet, och dessutom krävdes det att ventilationssystemet skulle vara väldigt tyst. Vår kundkrets är krävande och den som köper en premiumugn vill inte ha ett störande ljud i köket”, säger kollegan Pascal Bosshard som också tillägger att lösningen inte var att konstruera en ventilationslösning med kraftigare fläktmotor.

”Det var inte ett alternativ efter som kylsystemet i en sådan här ugn har flera funktioner. Systemet ska säkerställa att ugnsväggarna och ugnsluckan inte blir för varma, det ska kyla lamporna inuti ugnen och ta bort fukt från matlagningsutrymmet. Varje område måste få tillräckligt med luft, men samtidigt måste motorn konstrueras specifikt för bakningsprocessen för att säkerställa rätt klimat och temperatur i ugnen”, förklarar Pascal Bosshard. De tuffa tekniska utmaningarna resulterade i att V-ZUG:s ingenjörer tog kontaktade ebm-papst. ebm-papst var tidigare leverantör av motorer medan V-ZUG utvecklade olika fläktkomponenter själva och även skötte monteringen i egen regi. Nu var målsättningen att diskutera med ebm-papst om möjligheterna att istället få en komplett och skräddarsydd fläktlösning.

”ebm-papst team hjälpte oss att optimera lösningen”
"När vi inledde ett fördjupat samarbete med ebm-papst var det många variabler som diskuterades exempelvis vilken effekten skulle bli vid olika fläktdiameter och även förändringar av fläktbladens geometri. ebm-papst team hjälpte oss att analysera alla viktiga detaljer och de föreslog också olika alternativ. Därefter genomförde vi simuleringar för att kunna hitta en optimal lösning som svarade upp mot alla krav”, berättar Andreas Büeler som också säger att det krävdes ett års nära samarbete
för att utveckla den slutliga lösningen. ”I ett första steg utvecklade ebm-papst en kombination av fläkthjul och motor som uppfyllde våra krav på storlek och luftflöde. Vi var dock inte helt nöjda med ljudnivån och var lite oroliga för att den skulle vara störande för våra kunder. ebm-papst team förstod vad vi ville och trots den snäva tidsfristen startade de omedelbart arbetet med att optimera lösningen även när det gällde ljudnivån," förklarar Pascal Bosshard.

Efter många tester hittade man den slutligen lösningen som också svarade upp mot alla krav även när det gällde ljudnivån. Lösningen består av ett kundspecifikt fläkthjul med bakåtböjda skovlar, en kompakt motor med en effekt på 15 W samt anpassade, platta lagerstöd för att minimera installationshöjden. Motorn monteras med en aerodynamiskt optimerad inloppsring. "Vi använder nu en motor som vi tidigare bara kunde använda för att kyla ugnar vid matlagning med ånga. Den nya ugnen blir dock upp till 70 grader varmare jämfört med tidigare modeller men efter den optimering som ebm-papst gjorde blev det möjligt att använda motorn även för kylning av ugnens värmemantel. Det hjälpte oss verkligen att ha ventilationsspecialister på vår sida som stöttade oss med kunskap oh lång erfarenhet", avslutar Pascal Bosshard.