Prisbelönt mataffär i Australien blev först i landet att installera AxiBlade

Foto: ebm-papst
Atherton är en stad på Atherton Tableland i Queensland, Australien, med en folkmängd på lite drygt 6 500 personer. Många av invånarna åker till mataffären Atherton Supa IGA för att handla färsk fisk, lokalproducerat kött, grönsaker och andra livsmedel av hög kvalitet. Affären har en yta på drygt 2 800 kvadratmeter och stora investeringar har gjorts i effektiva kylsystem, moderna kyldiskar och även luftkonditioneringssystem som ger kunderba en behaglig butikskomfort. Atherton Supa IGA ingår i ”The Independent Grocers Alliance” (IGA) vars nätverk omfattar frivilligt anslutna livsmedelsbutiker i närmare 35 länder. För några år sedan fick Mike Shakes på Atherton Supa IGA ta emot utmärkelsen ”IGA International Retailer of the Year”. Han fick utmärkelsen för sina många innovativa idéer som inte bara omfattar butiksutformning och sortiment utan också för de höga krav som ställts upp för kylsystem och annan teknik som hjälper till att bevara en hög livsmedelskvalitet.

I Australien används ofta energikrävande lösningar för att man ska kunna hålla önskad temperatur och luftfuktighet i exempelvis livsmedelsbutiker. Eftersom energikostnaderna är höga och blir allt högre har Mike Shakes arbetat målmedvetet för att hitta energieffektiva kyllösningar. Det har tidigare skett tillsammans med ebm-papst i Australien, och därför var det naturligt för Mike Shakes att vända sig till ebm-papst för att ytterligare reducera energikostnaderna.

Årlig besparing på upp till 43 procent
ebm-papst förslag blev att genomföra en modernisering genom fläktbyte till de nya axialfläktarna AxiBlade. Atherton Supa IGA blev också bland de första i världen, och den första kunden i Australien, som installerade AxiBlade. I januari 2017 ersattes tre av sex fläktar en av butikens luftkylda kondensorer med AxiBlade-fläktar. Fläktbytet tog bara 30 minuter för varje fläkt. Satsningen på en modernisering visade sig snart ge önskat resultat när det gäller energieffektiviseringen. Den årliga besparingen med de tre nya fläktarna uppskattas bli mellan 38-43 procent. Det lyckade resultatet har också lett till att Mike Shakes tagit beslut om att uppgradera ytterligare en kondensor med AxiBlade.

Förutom energieffektivitet är hög verkningsgrad och låga ljudnivåer viktiga krav på axialfläktar som används i exempelvis förångare och kondensorer. Med AxiBlade har ebm-papst utvecklat en ny generation av axialfläktar som optimerar samtliga egenskaper och erbjuder maximal flexibilitet. AxiBlade är ett modulsystem som täcker in många applikationer. Fläkthus finns med varierande höjder och fläkthjulen har utformats för att kunna kombineras med olika motorer. Detta ger stora möjligheter att optimera en fläktlösnings verkningsgrad och även att hitta den bästa ljudnivån för en viss applikation. En viktig fördel med AxiBlade är att olika komponenter kan kombineras vilket gör att en fläktlösning enklare kan anpassas till aktuellt tryckområde och önskad verkningsgrad.


Läs mer:

Optimal prestanda och maximal flexibilitet hos nya AxiBlade
“AxiBlade representerar ett stort och viktigt tekniksprång”
ebm-papst har tilldelats Red Dot Award 2017 för axialfläkten AxiBlades unika design