Komplett centrifugalfläktsmodul gör det enkelt att uppgradera till intelligent EC-teknik

Centrifugalfläktar är den vanligaste metoden för kylning av exempelvis de IT-kabinett, ibland benämnda som nätverksrack, som är fyllda av utrustning för hantering av datortrafik och telekommunikation. I dessa applikationer är det ofta viktigt att övervinna relativt höga boktryck i bland annat värmeväxlare. Traditionellt sett är det vanligt med fläktlösningar där fläktar kombineras med någon form av inloppsmunstycke eller skyddsgaller. Dessa komponenter köps ofta in separat och då de inte är optimalt anpassade för varandra finns risken att fläkten inte svarar upp mot de förväntade krav som ställs i en viss applikation. Resultatet kan bli en lägre verkningsgrad och även oönskade höga och störande ljudnivåer.

Användare rekommenderas därför att istället välja kompletta centrifugalfläktar där alla komponenter är integrerade och aerodynamiskt optimerade till varandra. ebm-papst har utvecklat en ny sådan komplett fläktlösning i form av den kompakta centrifugalfläktsmodulen K1G190. En typisk applikation för denna modul är kabinett med känslig datorutrustning där effektiv kylning har mycket hög prioritet. Den kompletta och kompakta modulen installeras snabbt tack vare ebm-papst koncept plug & play och därmed är det också enkelt att ersätta äldre och energikrävande AC-fläktar med den energieffektiva EC-teknologin.

Ett framtidssäkert fläktval
Jämfört med AC-fläktar är EC-fläktar betydligt effektivare tack vare en högre verkningsgrad. De är också tystare och en viktig fördel är att hastigheten kan kontrolleras, styras och anpassas till de aktuella kraven på kylning i en applikation. I IT-intensiva nätverksmiljöer har det också stor betydelse att fläktarna är immuna mot störningar, upp till 3kV, från omgivande nätverk.

Centrifugalfläktsmodulen har utvecklats för att svara upp mot mycket högt ställda krav på hållbarhet, driftsäkerhet och energieffektivitet. Som exempel garanteras en livslängd på 10 år (90 000 driftstimmar). ebm-papst håller också på att utveckla teknik för en utökad spänningsingång, 100-
240 V, med målet att modulen ska kunna användas globalt på ett mycket stort antal marknader. För att möjliggöra största möjliga applikationsanpassning kan modulens elektronik kompletteras med funktioner som förenklar övervakning av fläktdriften och även en proaktiv underhållplanering.