Centrifugalfläkt i ny maskin för gnistrande specialeffekter på stora evenemang

Foto: Ralf Kreuels
Det finns säkert många som tycker att imponerande specialeffekter är en självklar del av konserter, festivaler och sportevenemang. Pyroteknik har som regel använts för att skapa sådana effekter, men användning av pyroteknik är omgärdat av många regler som måste följas och tekniken är inte riskfri. Olyckor har inträffat vid större evenemang och det är en anledning till att företaget Magic FX fokuserat på att utvecklat en ny maskin som gör det möjligt att få till imponerande visuella specialeffekter. Maskinen heter Sparxtar och en centrifugalfläkt från ebm-papst utgör en viktig del av den tekniska lösningen.

Kontakta oss för mer information!

Nederländerna har ett väletablerat rykte hos de flesta som älskar elektronisk musik. Kända DJ: er började sina karriärer här, och varje år arrangeras många festivaler och konserter runt om i landet. Musikälskarna vill dock göra mer än att höra sin favoritmusik. Många ser det som självklart att de också ska få uppleva häftiga specialeffekter som gnistregn, sprutande konfetti och skurar av såpbubblor. Detta är också denna viktiga del av konsert- och festivalarrangemangen som det nederländska företaget Magic FX, baserat i staden Boxtel, specialiserat sig på. Företaget utvecklar och tillverkar specialeffektmaskiner. "Vårt team på cirka 40 medarbetare älskar musik, festivaler och evenemang," säger Wouter Hoex som är operativt ansvarig på företaget. ”Många av våra anställda spelar i band själva, arbetar som DJs på sin fritid eller gillar helt enkelt att gå på konserter.”

Eftersom medarbetarna på Magic FX av egen erfarenhet vet hur bra specialeffekter kan bidra till atmosfären vid liveevenemang, fokuserar de i sitt dagliga arbete på att utveckla högkvalitativa produkter som till exempel företagets senaste specialeffektenhet, Sparxtar. Maskinen sprutar gnistor i två till fem meters höjd och den som sköter Sparxtar kan kontrollera hur länge gnistregnet ska pågå, rytmen för gnistutsläppet samt höjden. Wouter Hoex förklarar hur Sparxtar fungerar: ”Enheten värmer upp metallpulvertill mer än 500 grader. Tillsammans med syret , som fungerar som katalysator, får det pulvret att gnistra och en centrifugalfläkt från ebm-papst blåser sedan upp gnistorna i luften”.

Spektakulära effekter utan pyroteknik
Under många år var exakt kontroll av specialeffekter inte en självklarhet, och en anledning var användningen av pyroteknik. ”Pyroteknik användes ofta tidigare för att generera vissa effekter vid evenemang, men det infördes mycket striktare regler för användning av pyroteknisk utrustning början av 2000-talet efter att det inträffat flera allvarliga olyckor. Att dessa regler infördes tycker jag var helt rätt. Utvecklingen har lett till att man vid många arrangemang idag väljer att ha visuella effekter där olika tekniska lösningar används. De är inte farliga, behöver inte något speciellt godkännande och de är också mycket lättare att kontrollera", förklarar Wouter Hoex.
Även om det inte är riktigt eld och pyrotekniska explosioner som används för att skapa effekterna så ställs det krav på att de måste vara verkligt spektakulära. Ett viktigt krav vid utvecklingen av Sparxtar var därför att effekterna nådde en viss höjd så att gnistmaskinen kunde bjuda på spektakulära shower även på stora scener.

Valde fläkt efter tester och jämförelser
I Sparxtar är det ebm-papst centrifugalfläkt RG 128 som ser till att gnistorna når önskad höjd. Wouter Hoex och hans utvecklingsteam valde en fläkt från ebm-papst eftersom de sedan tidigare hade positiva erfarenheter av att samarbeta med ebm-papst. ”Vi letade efter en mycket tillförlitlig, kraftfull samt kompakt fläkt till den här applikationen. Ingenting är mer irriterande än en maskin för specialeffekter som misslyckas i ett avgörande ögonblick. Och fläkten måste vara liten eftersom hela enheten måste vara kompakt och diskret på scenen”, säger Wouter Hoex.

Med tanke på dessa krav levererade ebm-papst olika produkter till Magic FX så att företaget kunde testa dem i verkliga förhållanden. "RG 128 vann eftersom den utöver de viktigaste kraven också kan slås på och av snabbt", säger Hoex. "Det är viktigt eftersom bara exakt kontroll möjliggör exakta effekter." Kunderna verkar nöjda med resultatet. Under de första två månaderna efter det att den nådde marknaden såldes 400 Sparxtar-enheter. Hittills har den använts vid Eurovision Song Contest i Tel Aviv och vid andra större konserter. "Sparxtar utgör en helt ny kategori av maskiner som gör det möjligt att bygga upp imponerande specialeffekter, och detta med en helt säker teknik som eliminerar de rister som kan uppstå med pyroteknik. Vi är givetvis glada för det stora marknadsintresset och hoppas att få se Sparxtar på många stora evenemang i framtiden”, avslutar Wouter Hoex.