På road trip i Tyskland

Nyligen reste ebm-papst AB´s Henrik Fahlström, Max Ronander och Johannes Thorén iväg för några dagars besök till Tyskland.
Under tre intensiva dagar hann de snabbfotade svenskarna besöka ebm-papst globala huvudkontor i Mulfingen, se produktionsmiljön i Niederstetten, uppleva det nya test-och logistikcentret i Hollenbach, samt även göra ett besök på den gigantiska mässan ISH i Frankfurt.

För att hinna med det späckade schemat reste Henrik, Max och Johannes ner redan på söndagen för att installera sig. Tidigt nästa morgon var man så på plats utanför ebm-papst Niederstetten för att påbörja rundturen. Sällskapet imponerades över antalet tillverkningslinor och av den enorma kvantiteten motorer och fläktar, som fabrikerna producerade i de båda fabrikerna. Storskaligheten i Hollenbach på såväl lager, logistikcenter och testkamrarna var också något de menar var slående.

Efter en god middag och lite sömn var det dags att besöka huvudkontoret i Mulfingen.
Under ett par timmar på förmiddagen hölls möten med de tyska kollegorna för att diskutera såväl pågående projekt, som kommande möjligheter. Efter lunch blev det en tur till forskning- och utvecklingsavdelningen. Där fick Henrik, Johannes och Max en glimt av spännande utvecklingsprojekt och även möjlighet att stänga in sig i ”det tysta rummet”, där ljudmätningar utförs.
Efter besöket på huvudkontoret i Mulfingen var det hög tid att ta bilen den 160 km långa resan vidare till Frankfurt, för att där installera sig på nytt hotell och nästa dag vara redo för ISH-mässan.

Den åtta hallar stora ISH-mässan hade i årets upplaga mer än 2000 utställare och över 150.000 besökare från världens alla hörn. I ebm-papst 234 m² stora monter i två plan hölls stora presentationer två gånger per dag, då alla intresserade fick chansen att lära sig om ebm-papst senast utvecklade innovationer inom fläktar, ventilation, elmotorer och drivenheter.
Efter sammanlagt dryga 45.000 snabba steg den dagen var det så dags för Henrik, Johannes och Max att återvända hemåt.
Det var tre trötta, men glada och mycket inspirerade svenskar som återkom till hemmaplan, efter en rolig, intressant och händelserik resa.


Bild till vänster: Henrik och Max utanför huvudkontoret i Mulfingen. Mitten: Utsikt över lager- och logistik i Hollenbach. Bild till höger: På väg in mot huvudkontoret i Mulfingen.


Till vänster: Fabriken i Niederstetten. I de svarta tunnorna kommer koppartråden, som används för att linda motorerna, levererad i. I var och en av tunnorna finns en maskin som lindar en motorspole. Här syns även Daniel Krause IVT, som skötte rundturen i de första två fabrikerna. Bilden till höger: Möte med kollegorna Philipp Straßer och Cathrin Eisenmann på REF avdelningen.



Till vänster: Presentation i ebm-papst monter på ISH. Mitten: Hollenbach lager- och logistikanläggning. Till höger: Bild från kontorslandskap i Mulfingen.


Bilder från ebm-papst monter på ISH-mässan 2023