Energieffektiv och flexibel fläktväggslösning för Fresenius Kabi

Fresenius Kabi är ett globalt och marknadsledande företag specialiserat på klinisk nutrition, infusionsterapi och medicinsk teknik. I Sverige har företaget cirka 1 100 medarbetare med produktionsanläggningar i Brunna (Kungsängen) och Uppsala. Produktionsprocessen är högteknologisk och präglas av ett kontinuerligt förbättringsarbete och ett högt kvalitetsmedvetande.

Ständiga förbättringar för att minska klimatavtrycket
Fresenius Kabi investerar kontinuerligt i ny teknik och förbättrade processer för att minska företagets klimatavtryck. Utredningar som genomförts har visat var i verksamheten det används mest energi och var insatser skulle ge störst effekt. Ett exempel på genomförda åtgärder är investeringar i nya fläkt- och ventilationsaggregat vid produktionsanläggningarna i både Brunna och Uppsala. Anläggningen i Brunna är världens enskilt största tillverkare av äggfosfolipider för pharmaceutiskt bruk och är ATEX-klassificerad, vilket ställer krav på explosionssäkra fläktar. Här har ett stort antal av ebm-papst explosionssäkra fläktar redan installerats.

Fläktväggslösning för produktionsanläggning i Uppsala.
Produktionsanläggningen i Uppsala, som omfattar närmare 10 000 kvm produktions- och laboratorielokaler, är en av världens mest moderna anläggningar för produktion av intravenösa näringslösningar. Anläggningen användes fram till 1998 av Pharmacia. Koncernen Fresenius förvärvade samma år Pharmacia & Upjohn Nutrition och fusionen ledde till bildandet av Fresenius Kabi.



Som Facility Manager på Fresenius Kabi har Christer Flood ett brett ansvarsområde. Han har arbetat på företaget i mer än 20 år och en viktig uppgift är att driva projekt som optimerar fastighetsdriften och även produktionsprocesserna. Ett av projekten startade 2017 vilket ledde till att företaget blev ett av de första att dra nytta av ebm-papst fläktväggslösning. Bakgrunden till projektet var bland annat önskemålet att ersätta äldre remdrivna fläktar med en modernare, mer energieffektiv och säker fläktlösning.
- Det var främst tre skäl till att vi inledde det mångåriga och omfattande moderniseringsprojektet som resulterat till att vi idag har uppemot ett par hundra av ebm-papst direktdrivna EC-fläktar installerade. Ett stort antal är fläktkuberna som monterats som fläktväggar i Uppsala. Dels ville vi slippa de underhållskostnader man får med remdrivna fläktar. Sedan ville vi energieffektivisera, men även få fläktar med en betydligt bättre redundans. Vi har 24/7-drift och en säker fläktdrift är oerhört viktigt då ett oplanerat driftstopp kostar flera miljoner kronor varje timme. Med fläktväggarna får vi den önskade redundansen. Lösningen är så lyckad att den väckt stort intresse även på koncernnivå i Tyskland då Fresenius har många fabriker runt om i världen. Att energibesparingen ligger på ca 20 - 30 % har bidragit till intresset, säger Christer.

Extra fläktkuber ger flexibel överkapacitet
ebm-papst har ett antal fläktkuber som kan staplas som fläktväggar. Kuben som Fresenius Kabis installatör Bravida valt är modellen MXFG45RP. Det är en mycket kompakt fläktkub för både sug- och tryckkammare som har hög verkningsgrad, direktdriven EC-motor och integrerad driv- och styrelektronik. EC-motorn har MODBUS-ingång och kan styras med programmet EC-control som möjliggör individuell adressering av fläktarna i en fläktvägg.



Christer Flood berättar att man valt en lösning där varje fläktvägg har en eller ett par kubfläktar för mycket. Drygt 150 kuber har monterats i cirka 15 fläktväggar och överkapaciteten gör att man får en extra redundans.
- Vi ville försäkra oss om en 20-procentig överredundans som gör att vi på ett flexibelt sätt kan varva upp fläktdriften vid behov, och att vi kan genomföra planerade driftstopp utan att det blir några störningar i produktionen. Trots den extra redundansen har vi gjort en betydande energibesparing som alltså kunde ha varit ännu större. Vi är fantastiskt nöjda med resultatet och efter vissa korrigeringar i de första installationerna har vi inte haft ett enda driftstopp i fläktdriften. Det tycker jag är imponerande!

Bygger för framtiden med den optimala fläktlösningen
En av fläktväggens fördelar är att moderniseringen blir lättare och att man slipper de ombyggnationer som ofta krävs när en stor fläkt ska installeras. Dessutom blir det möjligt att få extremt stora luftflöden med låg ljudnivå och energiförbrukning. Sedan finns det också en viktig säkerhetsaspekt. Den dag en stor fläkt går sönder kan det resultera i stora problem i miljöer där det ställs krav på ett kontinuerligt luftflöde. Skulle en fläkt i fläktväggen krångla är det enkelt att kompensera det bortfallet genom att tillfälligt öka varvtalet på de övriga fläktarna. Redundansen är viktig för bland annat datorhallar, sjukhus, laboratorier och industrier som därför valt ebm-papst fläktväggslösning.



Christer Flood har haft ett nära samarbete med projektledaren Johan Rodestrand på Bravida i Linköping sedan fläktprojektet startade 2017. Det var året innan Johan i ett annat projekt insåg fördelarna med ebm-papst fläktväggslösning och de nya fläktkuberna. Innan dess provade också Johan, som även arbetar med serviceuppdrag, att i skolmiljöer skapa egna fläktväggslösningar.
- För mig är fläktväggen den optimala fläktlösningen. När ebm-papst lanserade nyheten 2016 var nog inte många som insåg hur bra fläktväggen och de nya fläktkuberna var. Idag är lösningen något av en standard och det är inte så konstigt med tanke på fördelarna. Christer har berättat om redundansen. Jag tycker också att man kan lyfta fram fördelen med att slippa de äldre och större fläktarnas bafflar. De krävs för att få ner ljudnivån, men de ger också ett luftmotstånd som är energikrävande, säger Johan.

Johan trycker också på flexibiliteten med fläktväggen. Han beskriver det som att man enkelt kan bygga för framtiden, antingen det handlar om att öka kapaciteten eller dra ner på fläktbehovet.
Byggt för framtiden har Bravida också gjort hos Fresenius Kabi. Företagets luftflödesbehov kan variera över tid och det har man beredskap för genom att ha extra plats i fläktväggarna.
- Det gör att vi enkelt kan sätta in nya fläktar om behovet ökar, eller ta bort ett par om luftflödes-behovet skulle minska. Att sätta in nya fläktar tar bara ett par timmar och det går ännu snabbare att montera bort fläktar.
Johan ger ett extra plus för den support han får av Thomas Köhlmark som är Teknisk Supportingenjör vid ebm-papst i Järfälla, och ebm-papst vilja att vidareutveckla fläktväggskonceptet.
- Jag tycker om den lyhördhet och nyfikenhet ebm-papst visar för hur lösningen fungerar i praktiken. Under årens lopp har det skett små förbättringar som gör en mycket bra lösning ännu bättre. Att vi som installatör får bra respons på förslag vi lämnar är givetvis värdefullt och något vi uppskattar!



En fläktvägg byggs med några få eller upp till tjugo fläktkuber och installeras enkelt i tre steg:
1. Kompletta fläktkuber staplas på varandra
2. Anslut kablaget
3. Koppla på strömmen.

Klart!

Välkommen att kontakta vår Retrofitavdelning för mer information om smarta fläktlösningar.