ebm-papst visar kompakt fläktlösning för luftkonditionering i tunga fordon på mässan IAA Commercial Vehicles

ebm-papst presenterar en helt ny fläktlösning med en mycket tunn axialfläkt när IAA Commercial Vehicles anordnas i Hannover 25 september – 2 oktober.

IAA Commercial Vehicles är världens största mässa inom området transport, logistik och mobilitet. Mässan arrangerades första gången redan år 1897 och när mässan anordnades 2014 deltog mer än
2 000 utställare. Vid årets IAA Conmercial Vehicles i Hannover den 25 september till 2 oktober deltar ebm-papst med produkter och lösningar för bland annat tunga arbetsfordon. En av nyheterna i ebm-papst monter D07, Hall 11, är en energieffektiv och mycket kompakt fläktlösning för luftkonditioneringen i exempelvis lastbilshytter. En viktig del av denna lösning är en ny axialfläkt.

Den nya axialfläkten är mycket tunn - endast 50 mm- och har en diameter på 250 mm samt skyddsklass IP6K9K. Den höga skyddsklassen innebär att fläkten är dammtät och klarar att utsättas för vatten och smuts under de tuffa förhållanden som är vanligt för bland annat terrängfordon, arbetsfordon och tunga lastbilar. Fläkten har utvecklats speciellt med tanke på de krav som ställs på luftkonditioneringen och arbetsmiljön i moderna fordonshytter. Den kompakta designen underlättar monteringen och placeringen. Liksom andra axialfläktar i ebm-papst program har den nya fläkten fyra fästpunkter för skruvar. En nyhet är en bajonettfattning med vilken fläkten enkelt kan monteras på en konsol eller annan fixtur. Fläkthusets symmetriska design ger stor flexibilitet vid installationen och gör det också möjligt att använda fläkten för båda luftflödesriktningarna. Det är även enkelt att klicka fast ett skyddsgaller utan att fläktens höjd påverkas. Den nya axialfläkten börjar lanseras under hösten och kommer att finnas i versioner med både 60 W och 120 W.

På IAA Commercial Vehicles kommer ebm-papst även att presentera andra fläktar och fläktlösningar som är idealiska för luftkonditioneringen i tunga fordon. Ett exempel är ebm-papst centrifugalfläktar med framåtböjda skovlar och EC-teknik. I montern visas också en annan kompakt axialfläkt med en borstlös likströmsmotor som har utvecklats för de krav som ställs på effektiva luftflöden i exempelvis bussar. Samtliga fläktar som visas under mässan är utrustade med ebm-papst teknik för automatisk justering av fläktarnas strömförbrukning. Tekniken säkerställer en tillförlitlig drift även vid höga temperaturer och förhindrar termisk överbelastning vilket annars kan orsaka att en fläkt stängs av och andra störningar i ett luftkonditioneringssystem.