ebm-papst utökar serien med RadiCal-fläktar för tysta och energieffektiva ventilationsaggregat

ebm-papst fläktserie RadiCal har utökats med nya och mindre modeller, 133 mm och 160 mm, som är idealiska för kompakta bostadsventilationsaggregat.
Utvecklingen på fläktsidan, när det gäller exempelvis bostadsventilation, är att centrifugalfläktar med bakåtböjda skovelblad från ebm-papst blir allt vanligare. Det finns också goda skäl till varför det är så: fläktserien RadiCal har nämligen utvecklats speciellt för installation i centrala ventilationssystem i såväl bostadshus som olika industrimiljöer. Till skillnad mot de centrifugalfläktar med framåtböjda skovlar som fortfarande är vanliga i många bostadshus har RadiCal-fläktarna alltså bakåtböjda skovlar. En fördel är en högre verkningsgrad och till detta bidrar också den aerodynamiskt utformade kåpan som har en rund öppning för anslutning direkt på en ventilationsenhets utlopp. Kåpan reducerar de flödesförluster som är vanliga vid konventionella lösningar med centrifugalfläktar. Mätningar visar också att verkningsgraden ökar med så mycket som upp till 34 %.

ebm-papst utvecklingssatsningar inom området ventilationsfläktar ska bland annat ses mot bakgrund av de krav som ställs i Ekodesigndirektivet. Kraven innebär att ventilationsaggregat måste vara energieffektiva och tysta samt ha funktioner för effektiv styrning och övervakning. ebm-papst gör det möjligt för tillverkare av ventilationsaggregat att svara upp mot kraven genom att RadiCal-fläktarna inte bara uppfyller kraven utan också är tystare än vad som anges i de riktlinjer som tagits fram. Det runda utloppet på den fläktkåpa som tagits fram för RadiCal-fläktarna passar direkt på luftkanalerna vilket bidrar till minskade luftflödesförluster samtidigt som ljudnivån reduceras med upp till 3,5 dB (A) jämfört med konventionella centrifugalfläktar. Det störande ljud som kan uppstå från fläktar med framåtböjda skovlar kan därmed reduceras betydligt vilket är viktigt när kraven på tysta ventilationssystem i bostadshus blir allt tuffare.

Finns nu även i storlekarna 133 mm och 160 mm
RadiCal-fläktar för bostadsventilation har tidigare funnits i storlekarna190 mm och 225 mm. Att ebm-papst nu har utökat serien med storlekarna 133 mm och 160 mm, med effekter från 24 W till 165 W, innebär att helt nya möjligheter skapats för modernisering och nyutveckling av kompakta bostadsventilationsaggregat. Bland de unika egenskaper som utmärker RadiCal-fläktarna finns en integrerad funktion för luftflödesmätning, med ny och patentsökt teknik från ebm-papst, samt många möjligheter till kommunikation via gränssnittet MODBUS-RTU. Fläktarna har även anslutningar för olika sensorer. Liksom många delar av ebm-papst fläktprogram är RadiCal-fläktarna konstruerade för enkel installation enligt principen plug & play.
För krävande industriella applikationer har modellen 225 mm också kompletterats med en version som ger hela 500 W effekt och en luftflödeskapacitet på 1 000 m³ / h vid 1 200 Pa. Ett exempel på applikationsområde för denna fläkt är i förpackningsmiljöer där det kan ställas krav på snabb kylning av vissa områden.