ebm-papst ställer ut på IAA-Mässan för kommersiella fordon 20-27 september

I ebm-papst monter presenteras bl a lösningar för luftkonditionering av förarhytter och kylda transporter.
”The Mobility World” är temat för den 67:de upplagan av IAA-mässan för kommersiella fordon som arrangeras i Hannover 20-27 september. Bakom årets tema finns underrubriker som hur den kommersiella trafiken kan bli grönare, ännu effektivare och smartare. IAA är världens största ”lastbils- och bussmässa”. Förra gången som den arrangerades, 2016, deltog över 2 000 utställare och mer än 250 000 personer besökte mässan den gången. Även årets mässa blir stor när många företag vill presentera den senaste tekniken och mässan är viktig då den ger en antydan om vilka tekniktrender som kommer att styra utvecklingen. Som ett av världens ledande företag inom fläkt- och motorteknik finns ebm-papst på plats i monter G 22, Hall 11, för att presentera de senaste nyheterna.

ebm-papst har idag en stark marknadsposition inom sektorn kommersiella fordon och har utvecklat lösningar för exempelvis sätesventilation, luftkonditionering av förarhytter och bussar, motorkylning och kylning av fordon som används för kyltransporter av livsmedel. De fläktlösningar som utvecklas har mycket stor betydelse för att kommersiella fordon med sina olika användningsområden ska svara upp mot högt ställa kvalitets-, komfort- och miljökrav.

Fläkt för motorkylning i hydbrid- och elbussar
Kylfläktar som skyddar motorerna i hybrid- och elbussar mot överhettning är ofta direkt utsatta för smuts. På IAA presenterar ebm-papst en axialfläkt med ett nytt fläkthus som kan fästas på två sätt. Detta gör att fläkten kan installeras så att luftflödet blir optimalt beroende på motorkonstruktionen. Oavsett luftflödesorientering har fläkthuset fyra fasthållningspunkter med vilken den robusta fläkten enkelt kan skruvas på plats. När en installation har godkänts kan sedan fläkten användas av kunden i önskad luftflödesriktning.

Bland nyheterna i ebm-papst monter finns också en axialfläkt med 250 mm diameter och en höjd på endast 50 mm. Fläkten har utvecklats för användning i kondensorer för luftkonditionering i fordonshytter och är ett direkt svar på marknadens behov av lösningar med minimal höjd och låg vikt. Ett skyddsgaller kan enkelt klickas på plats utan att det påverkar fläktens höjd.

Tysta centrifugalfläktar för kyltransporter
I kommersiella logistikfordon som används för kyltransporter ställs det mycket höga krav på fläktarna. De ska vara effektiva, driftsäkra men också tysta. I ebm-papst monter presenteras ett program med centrifugalfläktar (24 VDC) som lämpar sig mycket väl för kyltransportapplikationer. Fläktarna är kompakta, kompletta och lätta att anpassa till olika applikationer och de är extremt tysta. Fläktarna kan styras via PWM eller linjär spänning. Alternativt också via LIN-buss (LIN, Local Interconnect Network).

Inget slitage tack vare borstlösa DC-motorer
ebm-papst fläktar för användning i kommersiella fordon är utrustade med borstlösa likströms-motorer vilket är en garanti för säker drift och minimalt slitage. De är robusta, har låg vikt, är kompakta, energieffektiva och ekonomiska med en livslängd som överstiger 40 000 timmar. Ytterligare fördelar är hög effektivitet, god elektromagnetisk kompatibilitet och låg ljudnivå.