ebm-papst skänker luftbehandlingsaggregat till yrkeshögskola i Tyskland

Professor Karl-Josef Albers, chef för laboratoriet för ventilation och luftkonditionering vid Esslingen University of Applied Sciences, är mycket nöjd med den nya "transparenta" AHU.
Den tyska yrkeshögskolan Esslingen University of Applied Sciences har i 65 år utbildat ingenjörer inom byggnads-, energi- och miljöteknik. Mer än 6 000 elever är inskrivna vid högskolan och under september invigdes en ny laboratoriebyggnad. Målsättningen med satsningen är att förbättra sambandet mellan teori och praktik. Bland all ny laboratorieutrustning finns ett luftbehandlings-aggregat som skänkts av ebm-papst och AL-KO THERM gemensamt. AL-KO THERM är ett av världens ledande företag inom luftbehandlingsteknik och har utvecklat en unik membranfuktare som sitter i aggregatet.

Luftbehandlingsenheter (AHU) säkerställer optimala temperaturer inom många områden. Det är också en viktig del av den tekniska utbildningen vid yrkeshögskolan. Prof. Gerhard Fetzer, avdelningsdekan, sa vid invigningen av det nya laboratoriet: "Vi har nu en laboratoriebyggnad där vi kan erbjuda de bästa förutsättningarna för den praktiska delen av våra utbildningar. På detta sätt blir både de teoretiska studierna och arbetet i labbet både roligt och givande."

Två energieffektiva RadiPac-fläktar
Laboratoriets nya luftbehandlingsaggregat har en sida av glas så att eleverna kan se processer som normalt är osynliga. På detta sätt är det möjligt att observera fläktar, filter, värmare och kylare under drift. Med hjälp av aggregatet får eleverna bra förutsättningar att bygga upp både kunskap och förståelse om moderna komponenter i luftbehandlingsaggregat och hur de samverkar för att optimera inneklimat. De kan också lättare ta del av de utmaningar som finns vid utveckling och anpassning av applikationer som ska svara upp mot allt tuffare krav på exempelvis energieffektivitet.

I aggregatet sitter två energieffektiva RadiPac centrifugalfläktar. En av fläktarna är utrustad med fläktbladet AirFoil som är tillverkat av aluminium. Studenterna har möjlighet att studera den betydelse motorns position har för exempelvis aerodynamiken. Aggregatet är också försett med den banbrytande membranfuktare, AL-KO HYGRO OPT, som utvecklats av AL-KO THERM. Tack vare membranet är det möjligt att få den önskade luftfuktigheten i ett rum utan användning av någon vätska eller aerosoler. Membranfuktaren har extremt slitstarka membranfickor som innehåller ett mineraliserat vatten, och fickorna separerar vattnet från luftkanalen. Gasformigt vatten tränger igenom membranet och säkerställer en exakt luftfuktighet. Detta är en teknisk avancerad lösning som eleverna vid yrkeshögskolan nu kan prova på i sin nya laboratoriebyggnad.