ebm-papst och Tango E5 ser till att robotgräsklippningen går som en dans

När smeden John Deere år 1837 startade en liten smidesverkstad för tillverkning av plogar fanns det ingen tanke på robotgräsklippare. Deere & Company har idag mer än
67 000 anställda runt om i världen och under snart etthundraåttio år har företaget utvecklats till en av världens största tillverkare av maskiner och redskap för lantbruk, skogsbruk och även trädgårdsskötsel. I Sverige är John Deere ett väl inarbetat varumärke, speciellt på traktorsidan. Sedan ett par år är företaget också på väg att etablera sig på marknaden för trädgårdsskötsel med bland annat en robotgräsklippare.


Det var för ett par år sedan som produktprogrammet breddades genom lanseringen av Tango E5. En kraftfull, tyst och effektiv robotgräsklippare för gräsmattor på upp till
1 800 kvm som Deere & Company utvecklat tillsammans med det tyska dotterbolaget SABO. Tango E5 har fått mycket beröm i olika tester. Dels för att den är stark och klarar lutningar på 35 %, tack vare ebm-papst borstlösa DC-motor ECI-42, dels är tyst med knivar som klipper jämnt och det med hjälp av ebm-papst DC-motor ECI-63. Ytterligare ett plus är ett smart navigeringssystem. Tango E5 klipper slumpvis men är gräset extra högt i någon del av trädgården går den automatiskt över till att klippa i ett spiralmönster.

Robotgräsklippare har funnits sedan mitten av 90-talet men det är under senare år som marknadsutvecklingen tagit rejäl fart. För några år sedan var cirka en tiondel av de omkring 100 000 motorgräsklippare som såldes i Sverige robotgräsklippare. Snart uppskattas hälften vara robotgräsklippare och det kanske inte är så konstigt. Fördelarna är att man slipper klippa gräs själv, att robotgräsklipparen sköter gräsmattan även om ingen är hemma samt att gräset blir snyggare och mer jämnt klippt. Tango E5 är dessutom så tyst att den kan klippa på natten utan att störa grannarna.

När satsningen på att utveckla en robotgräsklippare inleddes blev det också ett spännande uppdrag för ebm-papst. Ett av de viktigaste kraven var att Tango E5 skulle skulle klara lång klipptid på en batteriladdning. För det krävdes en motor som kombinerar mycket kraft med låg energiförbrukning och lösningen blev ebm-papst kompakta ECI-42. Med ECI-42 klarar Tango E5 en klipptid på hela 90 minuter innan den åker tillbaks till sin laddningsstation. Med den moduluppbyggda DC-motorn ECI-63 har ebm-papst sett till att robotgräsklipparen uppfyller andra viktiga krav. Dels accelerar motorn snabbt men den ser också till att knivarna stannar inom två sekunder vilket är ett viktigt säkerhetskrav om Tango E5 ska lyftas upp och flyttas. Att ECI-63 ger minimalt med vibrationer har också stor betydelse för den låga ljudnivån.Läs mer:
ECI motorer
Produktnyhet: BLDC-motorerna ECI 63 med integrerad styrelektronik K4