ebm-papst hjälper industrin att både automatisera och kyla känslig elektronik

ebm-papst nya axialfläkt AxiForce.
I ebm-papst produktprogram finns fläktar och drivlösningar som utvecklats för de behov som uppstår när tempot i den industriella automationen ökar liksom elektronikinnehållet i olika applikationer. Fläktar och drivteknik har en nyckelfunktion inom dessa områden. Fläktar för höga luftflöden och med möjlighet att styra flöden är viktiga när många applikationer får allt mer och tätt packad elektronik. Kraftfulla, intelligenta och samtidigt kompakta drivlösningar är många gånger en förutsättning för en hög automatiseringsgrad. ebm-papst utvecklar kontinuerligt nya produkter som svarar upp mot dessa krav.

Kontakta oss för mer information!

Den nya axialfläkten AxiForce
Under många år har ebm-papst S-Force serie med högpresterande kompaktfläktar, i både axial- och radialutförande, varit det självklara valet för applikationer med krav på höga tryck. Trots en mycket kompakt storlek levererar S-Force extrema prestanda och serien har vid flera tillfällen utökats med nya fläktar. Nu tar ebm-papst ett nytt och stort utvecklingssteg genom att lansera en ny generation av kompaktfläktar som fått benämningen AxiForce. Denna fläktserie omfattar modeller från 80 mm och jämfört med S-Force erbjuder dessa fläktar ännu högre prestanda och detta till en lägre ljudnivå. Exempel på applikationsområden för AxiForce är inom industriell automation där kontrollenheter och styrskåp med viktig elektronik behöver effektiv kylning, samt i mobilstationer för bland annat det kommande 5G-nätet.

Centrifugalfläkt för dynamiska luftflöden
En annan nyhet från ebm-papst är den kompakta centrifugalfläkten RVE45 som finns både med och utan integrerad elektronik. Fläkten har utvecklats speciellt för applikationer där det ställs höga krav på dynamiska luftflöden och hög statisk tryckökning. Några exempel på aktuella industriella applikationsområden är vakuumluftsystem, utsugssystem, brandlarmsystem samt olika förpackningssystem. Fläkten möjliggör snabba hastighetsförändringar och RVE45 genererar ett tryck på över 5 000 Pa samtidigt som den är liten, lätt och mycket tyst.

En ny drivenhet i serien Optimax
När det gäller borstlös elektroniskt kommuterade innerrotormotorer (ECI) kräver många industri-applikationer allt högre startmoment i kombination med en reduktion av tröghetsmomentet för att den dynamiska responsen ska förbättras. Detta innebär stora tekniska utmaningar, inte minst för växlarna. En av ebm-papst driv- och växellösningar som svarar upp mot industrins allt tuffare krav är serien Optimax. Den första versionen av Optimax lanserades för ett par år sedan och den utvecklas nu till en komplett serie med modellen Optimax 42. Det är en elektroniskt kommuterad innerrotormotor med dimensionen 42 mm och den motsvarar mycket högt ställda krav på lågt tröghetsmoment, exakt kalibrering och styrning samt snabb acceleration. Med Optimax 42 kan ebm-papst svara upp mot det behov som många gånger finns att få ett drivmoment som matchar en specifik applikationsnivå. Optimax 42 är extremt robust, har mycket hög överlastkapacitet och har kapslingklass IP54 som standard.

Samtliga nyheter kommer att presenteras på automationsmässan ”SPS – smart production solutions” i Nürnberg den 26-28 november. ebm-papst har monter 1-324 i Hall 1.