ebm-papst hjälper Liebherr sätta ny energistandard för vitvaror

Från världens största mobilkran till världens kanske mest energisnåla kylskåp. Det schweiziska företaget Liebherr har stor bredd och ebm-papst fläktar finns i närmare tusen av företagets produkter och tekniklösningar.

ebm-papst samarbete med stora företag leder ofta till att nya fläktlösningar ständigt måste utvecklas för att svara upp mot kraven i nya produkter. Tekniktrender som allt mer energisnåla, tysta, kompakta och designmässigt avancerade produkter driver också på ebm-papst utvecklingssatsningar. Det mångåriga samarbetet med företaget Liebherr är ett bra exempel på det. Företaget grundades 1949 och har idag mer än 35 000 anställda i cirka 120 bolag runt om i världen. Produktprogrammet är mycket brett och omfattar exempelvis anläggningsmaskiner, byggnadskranar, dumpers, verktygsmaskiner och vitvaror.

För krävande konsumenter är Liebherr ett välkänt varumärke för bords- och golvkylskåp, kyl- och fryskombinationer, bords- och golvfrysar, djupboxar, förråds- och dryckeskylskåp, vinklimatiserings- och vintempereringsskåp samt så kallade humidor för cigarrförvaring. Produkterna kännetecknas av innovativa idéer, modern design, mycket låg ljudnivå, genomtänkta idéer, optimal användarkomfort och låg energiförbrukning. Inom vitvarusektorn har produktutvecklingen varit intensiv under en lång följd av år. För många konsumenter är köket en central punkt i hemmet och kylskåp, frysar och vinkylare utgör ofta en viktig del av inredningen. Samtidigt kräver kräsna konsumenter allt mer avancerade funktioner och då är Liebherrs produkter ett självklart val för många. Fläktar från ebm-papst har bidragit till att Liebherr kan erbjuda ett mycket konkurrenskraftigt vitvaruprogram.

Kylskåp med olika temperaturzoner och frysar med NoFrost-fuktion
Låg ljudnivå i kombination med låg energiförbrukning har utvecklats till att bli två avgörande faktorer när konsumenter ska välja exempelvis kylskåp. Liebherrs nära samarbete med ebm-papst har också resulterat i fläktlösningar som gör vitvarorna extremt tysta och även energisnåla. Ett exempel på det senare är att det i programmet finns kyl- och frysskåp som är 20 % mer energibesparande än vad som krävs enligt energieffektivitetsklassen A+++. Många av vitvarorna genomgår också omfattande tester i ebm-papst ljudlaboratorium i St. Georgen och testperioderna kan sträcka sig över ett år.

ebm-papst fläktar har dock en betydligt bredare uppgift än att göra produkterna tysta och energisnåla. Ett exempel är att vissa av Liebherrs kylskåp har förvaringszoner, kallad BioFresh, med olika temperaturer och här har fläktarna en viktig funktion för att temperaturen ska bli den rätta. I en förvaringslåda kan temperaturen vara ett par minusgrader vilket är idealiskt för förvaring av fisk, och i en annan låda för förvaring av grönsaker kan temperaturen vara flera plusgrader samtidigt som luftfuktigheten är högre. Det finns också kylskåp med sex olika klimatzoner och där temperaturen i en av zonerna kan ställas in för vinförvaring. En annan funktion där ebm-papst fläktar har en viktig uppgift är för frysarnas NoFrost-funktion. Matvarorna fryses med iskall recirkulerande luft och den luftfuktighet som uppstår leds ut ur skåpet. På det sättet hålls frysen fri från frost och is. Det bildas inga kristaller på matvarorna och man behöver aldrig avfrosta frysen.

Även för cigarrälskare kan Liebherr erbjuda perfekta förvaringslösningar. Fina cigarrer bör förvaras i en humidor, en låda eller ett skåp som håller temperatur och fuktighet på en konstant nivå. Detta är extra viktigt för oss här uppe i norr då vi under vintern får ett extremt torrt inomhusklimat.
Idealisk temperatur för cigarrer är 16-20 grader och fuktigheten bör ligga på 64-68% alternativt 70-72% beroende på cigarrtyp. Om cigarrerna förvaras för torrt, torkar de snart och spricker. Om de förvaras för fuktigt och för varmt, möglar de. Med fyra fläktar från ebm-papst i Liebherrs cigarrskåp blir förhållandena perfekta. Två av fläktarna reglerar temperaturen och två ser till att luftfuktigheten blir den rätta. Fläktlösningen som utvecklats för cigarrskåpen uppfyller också ett krav som är gemensamt för alla andra produkter i Liebherrs vitvaruprogram. De har gjorts mycket kompakta för att förvaringsytan ska bli så stor som möjligt.