ebm-papst har tilldelats Red Dot Award 2017 för axialfläkten AxiBlades unika design

Thomas Sauer, Designansvarig hos ebm-papst, tog emot designutmärkelsen Red Dot Award 2017.
5500 produkter från 54 länder deltog i designtävlingen Red Dot Award 2017
Red Dot Award eller Red Dot Design Award är en internationell utmärkelse för god design som sedan 1955 delas ut varje år av Design Zentrum Nordrhein Westfalen. Priset kallas ibland även "designernas Nobelpris". Varje år kan designers lämna in produkter och designarbeten för bedömning i någon av tävlingens närmare femtio kategorier. En jury bestående av ett 40-tal specialister bedömer de inlämnade bidragen och de som tilldelas ett pris visas för minst ett år i Designmuseet "Red dot design museum" i ett före detta pannhus i Zeche Zollverein i Essen.

Årets tävling som avgjordes i juli slog rekord med 5.500 produkter och designbidrag från 54 länder. ebm-papst axialfläkt AxiBlade imponerade på juryn och fläkten tilldelades ett designpris i kategorin "Industriell utrustning, maskiner och automation". Juryns motivering löd: "AxiBlade har en imponerande moduluppbyggd struktur. Dess flexibilitet och funktionalitet sätter nya standarder."

En triumf för flexibilitet och funktionalitet
Moduluppbyggnaden gör AxiBlade mycket flexibel vilket förenklar applikationsanpassningen i ventilations-, kyl- och luftkonditioneringssystem. Den aerodynamiskt optimerade designen i konstruktionen kombineras med en unik design av fläktblad och winglets vilket bidrar till fläktens mycket höga verkningsgrad och låga ljudnivå. Verkningsgraden är så hög som upp till 54 % och ljudnivån kan vara 8 dB(A) lägre jämfört med konventionella fläktar som inte har samma aerodynamiska utformning.

Förutom hög verkningsgrad är låga ljudnivåer och energieffektivitet viktiga krav på axialfläktar som används i förångare, kondensorer och värmeväxlare i ventilations-, kyl- och luftkonditioneringssystem. Med AxiBlade har ebm-papst utvecklat en helt ny generation av axialfläktar som optimerar samtliga egenskaper. AxiBlade är dessutom ett mycket flexibelt koncept och erbjuds som ett modulsystem som täcker in många applikationer. Fläkthus finns med varierande höjder och de är försedda med ebm-papst aerodynamiskt optimerade inloppsring. Fläkthjulen har också utformats för att kunna kombineras med olika motorer vilket ger stora möjligheter att optimera en fläktlösnings verkningsgrad.

Läs mer om AxiBlade här!