ebm-papst fläktar i unikt hologrambord

Foto: Euclideon
Även i en digital värld kan det i många sammanhang ge en extra dimension att kunna betrakta föremål, byggnader och mycket annat som 3D-modeller. Ett sätt att göra det är med avancerad hologramteknik och det australiensiska företaget Euclideon i Brisbane startade för några år sedan ett utvecklingsprojekt med visionen att ta fram ett hologrambord. Idag är bordet verklighet och den som kommer in i ett rum där bordet används av till exempel arkitekter kan känna det som att man stigit in i en science fiction-film.



Kontakta oss för mer information!

Mitt i ett mörkt rum stiger ett nytt fastighetsområde upp ur hologrambordet. Fyra personer med futuristiska glasögon böjer sig över bordet, pekar på detaljer, zoomar in och kan rotera på byggnaderna. Det var också precis så här som Euclideon hade tänkt sig att bordet skulle användas. "Vi hade bestämt oss för att realisera denna vision om ett hologrambord för att låta människor uppleva stora modeller eller till och med spel - på ett sätt som är mer imponerande än virtuell verklighet och mer fördjupande än 3D-tv", säger Louis Valenti, marknadschef på Euclideon.
Det företaget har utvecklat är världens första 3D-bord där flera användare kan dela idéer med varandra utan att behöva ha på sig VR-headset. Det högteknologiska bordet mäter 210 x 210 x
61,5 cm och kan projektera 3D-modeller i olika format upp till 60 cm höjd. Med hologramtekniken är det också möjligt att skapa modeller med ett djup på cirka en meter.

Damm och luftpartiklar får inte skymma projektorerna
Vid utvecklingen av bordet var en av utmaningar att hitta en lösning som minimerade risken för att damm, dålig luft och olika luftpartiklar skulle skymma projekterorna och försämra kvaliteten på de visade 3D-modellerna. Hologramtekniken gör att det som visas i 3D får en mycket realistisk form och för användarna är det också möjligt att ”vidröra” objekten och vrida samt flytta dem över bordets yta. En förutsättning för att tekniken ska fungera optimalt är dock att luften runt projektorerna är väldigt ren och det är möjligt med ebm-papst fläktlösning som anpassats till de speciella krav som denna hologramapplikation ställer. En mycket viktig funktion har också ett luftfilter som tagits fram av det svenska företaget Elfi. ebm-papst fläktar i kombination med Elfi:s filter bildar ett effektivt och även energibesparande luftreningssystem.

I det luftreningssystem som Elfi tagit fram för hologrambordet har företaget valt att integrera ebm-papst DC centrifugalfläktar med möjlighet att reglera hastigheten. Fläktarna drar in luft från sidorna av bordet. Luften passerar sedan genom filtret och fyller bordets inre del med helt ren luft. Kapaciteten är 300 kubikmeter per timme och fläktarna kan köras med maximal effekt eftersom de är så energieffektiva och tysta. Det faktum att hologrambordet inte ger ifrån sig några irriterande ljud är viktigt för applikationer där bordet används i arbetsmiljöer. Euclideon utformade också bordet främst för arbetsmiljöer, men de australiensiska 3D-visionärerna är övertygade om att hologramtekniken i framtiden även kommer att användas inom den privata sektorn. "För mellan tio till tjugo år sedan betraktade man pekskärmar som något superfuturistiskt. Idag har vi dem överallt. Jag tror att det kommer att bli på ett liknande sätt med hologramtekniken, men det förutsätter som sagt att tekniken uppfyller kraven på ren luft”, avslutar Louis Valenti.