ebm-papst förvärvar elektronikspecialisten IKOR

ebm-papst Group, världsledande tillverkare av fläktar och motorer, förvärvade aktiemajoriteten i Spanska elektronikspecialisten IKOR den 1 januari 2016. Genom detta ökar företaget, med huvudkontor i Mulfingen (Baden-Wurttemberg), sin kompetens inom området utveckling och tillverkning av elektronik. Dessutom är ambitionen att förvärvet ska stärka företagets marknadsposition i bland annat Nordamerika och Kina.

IKOR, med huvudkontor i San Sebastian/Spanien (60 miljoner euro i omsättning/600 anställda), har ett FoU-center samt tre moderna produktionsanläggningar i Kina, Mexiko och Spanien. Företaget som grundades 1981 fokuserar på utveckling och produktion av kundanpassad elektronik med sina omfattande kunskaper inom styr- och reglerteknik för industriella applikationer.

"För oss som systemleverantör innebär förvärvet av elektronikspecialisten IKOR att vår tekniska expertis och kunskap har förbättrats och ökat ytterligare", förklarar Rainer Hundsdörfer, koncernchef för ebm-papst gruppen. "Den tillkomna produktionskapaciteten särskilt i Kina och Mexiko gör att vi förväntar oss ny marknadspotential och därmed ytterligare tillväxt".
IKOR:s ordförande Miguel Angel Sierra: "Under ebm-papst-paraplyet, ska vi expandera och öka vårt tekniska ledarskap ytterligare. Detta medför tillgång till den globala marknaden vilket öppnar nya möjligheter till att förbättra våra tillväxtplaner."

Redan före affären hade de två företagen ett framgångsrikt samarbete. Man kom överens om att hålla inköpspriset hemligt.