ebm-papst EC-teknologi finns både i robotgräsklippare och dammsugarrobotar

Robotar som automatiskt och utan knot dammsuger och klipper gräs blir allt vanligare. ebm-papst motorlösningar gör robotarna effektiva, tysta och driftsäkra.

En Automower® klipper en gräsmatta och hushållsroboten Tribolite® ser till att hålla golven dammfria och rena. Intresset för robotar som sköter sysslor i huset och trädgården växer konstant. Antalet modeller att välja mellan blir allt fler och i några av marknadens ledande märken finns ebm-papst EC-teknologi. Ett exempel är Electrolux som blev först i världen med en dammsugarrobot.

Det var faktiskt ett utdött leddjur från förhistorisk tid som inspirerade Electrolux att utveckla och namnge världens första helautomatiska dammsugare. Roboten fick namnet Tribolite® och lanserades 2001. Lika platt och smidig som sin förhistoriska namne glider dammsugarroboten fram över golvet utan att kollidera med någonting. Det faktum att golvet blir rent och fint möjliggörs delvis av ebm-papst.

Då Electrolux utvecklingsspecialister och tekniker behövde en kompakt men också kraftfull motor som kunde svara upp mot tuffa krav på robotens samt, samt önskemålen om kostnadseffektivitet för att prisbilden skulle bli attraktiv, inleddes en diskussion med ebm-papst tekniker i St Georgen. "Det begränsade utrymmet gjorde det nödvändigt att välja en motor med högt varvtal för att roboten skulle få den önskade sugkapaciteten. För att samtidigt svara upp mot kravet på kostnadseffektivitet valdes en enfasig motor i serien Variodrive som vanligtvis används i kompakta fläktar. Motorn har ett maximalt varvtal på 18 000 rpm och det gjorde det möjligt för oss att tillgodose Electrolux tuffa krav både när det gäller kostnadsaspekten och motoreffekten”, förklarar Achim Labitzke som är Product Manager hos ebm-papst i St. Georgen.

Optimerad effektivitet är viktigt för bra batteriprestanda och en anledning är att sugfunktionen i en robotdammsugare som Tribolite® svarar för ungefär två tredjedelar av energiförbrukningen. Med ebm-papst enfas EC-motor uppnår en verkningsgrad på hela 75 procent trots det höga varvtalet. Detta skapar en total verkningsgrad på 45 procent vilket är cirka 10 procentenheter mer jämfört med en handdriven dammsugare. Även om EC-motorn utsätts för en mycket tuff mekanisk belastning har Variodrive en livslängd på mer än 2 000 timmar. En stor fördel med ebm-papst EC-motor är att den är tyst. För att möjliggöra en ljudnivå på maximalt 75 decibel genomfördes akustiska optimeringar hos ebm-papst i St. Georgen. Resultatet är en helautomatisk dammsugare som inte stör den som talar i telefon eller tittar på TV.

År 2001 lanserade Electrolux Tribolite® som världens första dammsugarrobot. Tribolite® hittar automatiskt det mest effektiva sättet att dammsuga ett rum och med ultraljudsteknik upptäcker och undviker den olika hinder.

Mycket tystare och effektivare än en handdriven gräsklippare
Den automatiska gräsklipparen Automower® från Husqvarna är med en ljudnivå på under 64 decibel betydligt tystare än en handdriven gräsklippare, och även effektivare med bättre klippresultat. Att den är tyst är dock inte det enda den har gemensamt med Electrolux robotdammsugare. Även ebm-papst Landshut har haft i uppdrag att optimera en motor- och drivlösning som kombinerar krav på effektivitet, låg ljudnivå och driftsäkerhet med kostnadseffektivitet. För Huskvarna är det viktigt att erbjuda bra produkter till konkurrenskraftiga priser och då krävs det att de ingående komponenterna bidrar till att gör det möjligt. Sedan 1994 har Huskvarna använt en borstlös likströmsmotor från ebm-papst Landshut för att positionera knivbladen i fyra av Automower®-modellerna. Med en annorlunda mekanisk konstruktion har Husqvarna gjort det möjligt att utnyttja en prismässigt mycket konkurrenskraftig lösning trots att motorn har ett relativt svagt startmoment. Konstruktionen fungerar så att de knivskarpa bladen inte är fixerade vid den roterande skivan. De fälls istället ut först när rätt rotationshastighet har uppnåtts.

Automower® modell 260 ACX lanserades för några år sedan och den utrustades med en mer kraftfull motor, ebm-papst BG 3633, för att klara stora klippytor och kraven hos professionella användare. Motorn har en lång historik som drivenhet i fläktar med en livslängd på upp till 20 000 timmar. Utmaningen för ebm-papst specialister i Landshut blev att göra vissa modifieringar för att undvika överhettning vid en effekt på 50 watt vilket var nödvändigt för modellen 260 ACX. Lösningen blev en modifierad kylning och resultatet att motorn utan problem klarar en arbetshastighet på 1 750 rpm vid en uteffekt på 45 watt. Att motorlösningen är mycket energieffektiv gör att 260 ACX kan klippa
stora ytor innan den behöver åka tillbaks till sin laddstation.

Samtliga modeller av Huskvarna Automower® arbetar snällt både dag och natt, i sol och regn och
de klarar lutningar på upp till hela 35 procent.