Tre motorer från ebm-papst i den ultimata skivspelaren

Foto: Gernot Walter
För riktiga hifi-entusiaster med välfyllda plånböcker behöver det brittiska företaget Audio Note UK ingen presentation. I en ljudvärld som annars domineras av avancerade digitala produkter är Audio Note lite speciella. Här håller de fast vid teknik som hade sin storhetstid i mitten av förra århundradet. Gammalmodiga? Nej, helt enkelt för att de tycker att den är ljudmässigt överlägsen nyare konstruktionsprinciper. På fabriken i Sussex i södra England byggs företagets förstärkare, högtalare, cd-spelare , skivspelare, kablar och många andra komponenter för hand. Det tillverkas inga lagervaror utan allt som produceras är förbeställt.

Audio Note UK började sin bana i 1980-talets Köpenhamn där Peter Qvortrup ägde hifi-butiken Audio Consult. Dit skickades en dag en meter kabel från en japansk ingenjör som hette Hiroyasu Kondo. Det visade sig att kabelns speciella konstruktion och det ingående materialet (silver) hade stor betydelse för ljudupplevelsen. Ett distributionsavtal kom till stånd och Qvortrup började sälja Kondos produkter under märket Audio Note. Till en början på den danska marknaden, men längre fram i allt fler länder. Efter ett antal år flyttades verksamheten till England och det var här utvecklingen av Audio Notes egna produkter tog fart samtidigt som man sålde Kondos produkter worldwide. Dock inte till Japan där Hiroyasu Kondo behöll försäljningsrättigheterna.

Att det används silver i kablarna är idag något självklart för Audio Note. Men även i exempelvis folien till kondensatorer, högtalarspolar och till och med i tråden till transformatorerna används silver i de mest kostsamma lyxmodellerna. En ljudanläggning som beställdes av en kund hade totalt 15 kilo silver i delningsfiltret till varje högtalare och kostnaden för anläggningen blev cirka 10 miljoner kronor. För en hifi-entusiast är det självklart att ställa extrema krav på skivspelarna och även här har Audio Note som mål att vara marknadsledande ljudmässigt.

Kostar som en Aston Martin
Audio Notes senaste skivspelare har beteckningen TT3 och priset ligger ungefär vid vad en ”enklare” modell av bilen Aston Martin kostar vilket är strax under en miljon kronor. Skivspelarens pris är motiverat av mer än den extremt höga ljudkvalitet som är typisk för Audio Note. Människor som äger gamla vinylskatter som spelar på 78 rpm kan spela dem på TT3. Naturligtvis kan TT3 också spela dagens mer vanliga skivor på 33 rpm och 45 rpm. Många album eller singlar pressades dock inte till perfektion när de en gång tillverkades vilket är ett vanligt problem. De roterar inte optimalt mem TT3 löser det genom möjligheten att justera hastigheten steglöst inom 60–120 varv per minut.

Audio Notes krav på motorerna i TT3 ledde till att företaget valde motorer ur ebm-papst VarioDrive-serie. Det som utmärker dessa motorer är att de är extremt kompakta, är oändligt inställbara och givetvis mycket tysta! Något är som unikt för TT3 är själva skivtallriken. Den är lätt och tunn till skillnad mot vad som annars är vanligt vilket är tjocka och tunga skivtallrikar. Tjocka och tunga tallrikar är lättare att producera och har bra rotationsegenskaper. När de väl har börjat rotera behövs det inte mycket kraft för att hålla dem i rörelse. Men tjocka skivtallriktar har ljudegenskaper som inte uppskattas av kräsna hifi-experter. Det tjocka materialet sparar nämligen rotationsenergin så att det uppstår ljudvågor när en skiva spelas. Dessa ljudvågor har en negativ effekt på ljudet från uppspelningen och det är därför skivtallriken på TT3 är tillverkad i ett ultralätt polykarbonatmaterial som inte genererar någon störning alls.