Stora EC-fläktar i extremt snabb frysprocess för livsmedel i gigantisk lagerbyggnad

Foto: Gernot Walter
I varma Mexiko finns ett företag som har utvecklat en avancerad teknik för kylning och frysning av livsmedel. Chockfrysning är ett begrepp för det mexikanska företaget Bohns lösningar (blast freezers) som gör det möjligt att snabbfrysa stora volymer mat och andra livsmedel. Tekniken är idealisk för livsmedel som ska frysförvaras (minst -18°C) i flera veckor eller månader. Kraven på hög matkvalitet gör också att kraven blir allt högre på kyl- och fryskedjan hela vägen från att livsmedel tillverkas till att förpackningarna placeras i livsmedelsbutikernas kyl- och frysdiskar. Utvecklingen mot att allt mer färdiglagad mat produceras, snabbt kyls ner och sedan värms upp av konsumenterna i hemmen ökar dessutom konstant.

Fördelarna med snabba nedkylnings- och frysprocesser för färdiglagade maträtter är att resultatet liknar hemlagad mat. Ett krav för att maten ska bevara smaken, konsistensen, näringsinnehållet, utseendet och doften är dock att nedfrysningsprocessen till -20°C eller lägre går mycket snabbt. En så kallad Blast Freezer har, beroende på storlek, en eller flera starka fläktar som blåser iskall luft direkt på maten efter tillagning. Effekten blir en chockinfrysning som på mycket kort och i en sammanhängande frysprocess sänker temperaturen till -20°C eller lägre. Då bakterietilllväxt sker mellan +70°C och +10°C passeras denna fas så snabbt att denna risk elimineras.

Kyler 320 000 kubikmeter luft från +20°C till -35°C på mindre än fem timmar
Det unika med Bohns lösningar är att de även finns för effektiva frysprocesser i mycket stora lager- och logistikbyggnader. Produktprogrammet är dock brett och de komponenter och kompletta system som erbjuds marknaden används i lager och kylrum, containrar och fordon hos livsmedelslogistikföretag. I samtliga dessa applikationer ställs Bohn inför den tekniska utmaningen att kyla stora mängder luft extremt snabbt.

Ett exempel är att man för en kund har anpassat en lösning för att kyla 320 000 kubikmeter luft - i en 200 meter lång, 80 meter bred och 20 meter hög byggnad - från +20°C till -20°C på mindre än två timmar. Efter ytterligare tre timmar är temperaturen -35°C. Sedan ska också denna frystemperatur hållas konstant och under 2016 kontaktades ebm-papst för att man skulle lyckas uppfylla de krav som ställdes. ebm-papst stora axialfläktar med mediumtryck och diametern 1,120 mm, samt möjligheter till effektiv styrning, visade sig vara den bästa lösningen för den stora lager- och logistikbyggnaden.

Dessa fläktar har en kapacitet på 50 000 kubikmeter i timmen vid ett tryck på mellan 200 och 550 Pa.
För att förflytta luften i den mycket stora byggnaden har tre förångare installerats direkt under taket på vardera sidan av lagret. Totalt har arton av ebm-papst stora axialfläktar installerats så att luftflödet når varje hörn och del av byggnaden. Temperaturgivare reglerar fläkthastigheten för att hålla temperaturen stabil.

Läs mer om produktserien AxiCool här!