Större luftflöde och bättre kyleffekt med ”tandemfläkt”

ebm-papst ”tandemfläkt” CR 8200 J har kapacitet att förflytta stora mängder luft även mot ett högt mottryck.
Två fläktar monterade som ett tandempar i en 80 x 80 x 80 mm stor kub ger bättre kyleffekt än två fläktar monterade på traditionellt sätt. Moderna dataservrar, routers, datalagringslösningar och telekommunikationssystem blir allt kompaktare och får därmed ett större internt luftmotstånd. Därmed ökar kraven på effektivare kylning vilket kan vara svårt även med högpresterande fläktar vars kyleffekt inte räcker till.

Det är de ökade kraven på högre luftflöde och större kyleffekt i många kompakta applikationer som lett fram till att ebm-papst tagit fram en fläktlösning med två samroterande fläktar. Det är två seriekopplade fläktar ur ebm-papst fläktserie S-Force, modell J 8200, som tillsammans bildar CR 8200 J. Med en kapacitet på upp till 232,5 m³ / h och 1268 Pa ger tandemfläkten ett betydligt större luftflöde och en bättre kylning jämfört med många specialfläktar. Till skillnad mot fläktar monterade för parallelldrift, men med ett avstånd mellan fläktarna, sparar CR 8200 J mycket utrymme och är med storleken 80 x 80 x 80 mm en mycket kompakt fläktlösning.

Fläktarna är monterade i en 4 mm bred kompositstruktur och hela konstruktionen väger endast 370 gram. Båda fläktarna är helt identiska. Motorerna drivs i samma riktning och fläktbladen har samma vinkel. Den speciella strukturen i konstruktionen reducerar den luftvirvel som bildas vilket gör det möjligt att med den bakre fläkten effektivt öka lufttrycket. Båda fläktmotorerna kan styras individuellt vilket möjliggör en optimal anpassning av luftflödet och kyleffekten till varje applikations speciella kylbehov. ”Tandemfläkten” finns i versioner med 12, 24 och 48 VDC spänning.