Rullar ut en perfekt grillad biff med en drivlösning från ebm-papst ZEITLAUF

Foto: Gernot Walter
Utvecklingsavdelningen hos den tyska restaurangleverantören Aichinger GmbH fick en idé om att ta fram en helt ny lösning för att grilla kött på snabbmatställen, bensinstationer och andra platser där det ska gå fort att servera maten till hungriga gäster. Lösningen blev Roll ´n´ Grill-systemet ROG som blev en stor nyhet på mässorna EuroShop i Düsselforf och Internorga i Hamburg under våren. Dels för att tekniken var helt ny, men också för att ROG ger ett perfekt grillresultat som annars bara erbjuds på finare restauranger.

ROG bygger på ett system med tre horisontella, uppvärmda och roterande ytor. En köttbit som ska grillas stoppas i upptill och passerar sedan genom en grillyta med en konstant hastighet. Allt sker med automatik och när köttet passerat grillytan är den klar att servera. ROG har en kapacitet på cirka 80 biffar eller portioner per timme, har automatisk rening och en fördel för gästerna är att grillningen sker utan någon användning av fett. Responsen på vårens mässor överraskade Aichinger.

"Vi trodde att ROG skulle gå väcka uppmärksamhet, men vi hade inte förutsett ett sådant enormt intresse," förklarar Sebastian Holzberger som är marknadschef på Aichinger GmbH. Försäljnings-avdelningen i Wendelstein hade efter kort tid mer än 1000 förfrågningar att hantera. "Vi har förfrågningar från bl a charkbutiker, hamburgerställen och snabbmatkedjor. Intresset är också mycket stort från bensinstationer som serverar enklare maträtter men som ser en möjlighet att erbjuda något mer exklusivt med hjälp av ROG", säger Holzberger.

En idé liknande den som ROG bygger på tekniskt lanserades av ett annat företag för 20 år sedan. Efter ett visst intresse inledningsvis mattades efterfrågan och produktionen avbröts. Marknaden bedömdes inte som mogen vid den tiden, men idag ser det annorlunda ut. År 2015 återupptog konstruktörerna hos Aichinger GmbH konceptet och satte igång med utvecklingsarbetet. I hjärtat av ROG finns tre roterande, horisontellt anordnade och jämnt uppvärmda grillytor av rostfritt stål. Maten passerar över dessa roterande ytor och hamnar på ett galler klara för servering. Rullarna är omgivna av ett kompakt skal med en öppning på toppen för placering av kött alternativt fisk, grönsaker eller frysta produkter som kan grillas. Önskad grillhastighet ställs in på kontrollpanelen.

Stora krav på jämn gång, exakt styrning och användarvänlighet
"Även för personer med liten erfarenhet av matlagning är det väldigt enkelt att använda ROG
och enkelhet i kombination med god mat är något som efterfrågas i många branscher”, förklarar Sebastian Holzberger. En mycket central del hos ROG är motorn och drivlösningen som sätter rullarna i rörelse. "Den ursprungliga modellen som fanns för många år sedan hade faktiskt en ZEITLAUF-överföring och en motor från ebm-papst. Så vårt första steg var ganska naturligt att kontakta dessa två företag som nu har bildat en gemensam organisation”, fortsätter Holzberger.

Experterna från ebm-papst ZEITLAUF kom snart fram till att kraven på ROG när det gäller bl a jämn grillning och låg hastighet krävde en kompakt Flatline 85-växel. ”Den gjorde det möjligt att ta fram en specialanpassad drivlösning med ett varvtal på två till tre varv per minut” förklarar Hans-Georg Konnerth, marknadschef Industrial Drive Technology vid ebm-papst ZEITLAUF.

”Två av kraven var att ROG skulle kunna köras med två hastigheter – en för grillning och en i samband med rengöring”.
Matthias Braun, ebm-papst försäljningsavdelning, Landshut

Motorn som används är ebm-papst EC-motor BG 4310. "Kraven inkluderade olika hastigheter - en för grillningsläge och en för rengöringsläge", säger Matthias Braun från ebm-papst försäljningsavdelning i Landshut. Denna EC-motor går att styra mycket exakt tack vare styrelektroniken och så är den energieffektiv. På grund av värmen i grillen installeras elektroniken separat från motorn och ansluts till med kablar. Två små fläktar från ebm-papst i St. Georgen ser till att ROG får en bra kylning efter avslutad grillning. Hela drivlösningen med motor och växel förmonteras hos ebm-papst i Landshut tillsammans med en elektronikbox. De första leveranserna av ROG till förväntansfulla kunder påbörjades under oktober.Till produktsortimentet av elmotorer och växlar!