Revolutionerande ventilationsteknik i nedsänkta köksfläktar

Nedsänkta köksfläktar från det tyska företaget Bora är betydligt effektivare än konventionella köksfläktar.

Enligt en undersökning som genomfördes för ett par år sedan upplever varannan svensk att matos från köket skapar olägenheter i hemmet. Detta trots att nästan alla kök idag är utrustade med en köksfläkt. Det finns dock en relativt ny och patenterad teknik på svenska marknaden som betydligt effektivare än konventionella köksfläktar tar bort ånga och matos från köket. Tekniken som gör att matos och ånga sugs nedåt har utvecklats av det tyska företaget Bora som vid starten 2006 var ett enmansföretag. Under tio år har företaget utvecklats mycket snabbt och Boras bänkfläktar och spishällar som har en unik design och teknik exporteras till ett stort antal länder.

Det speciella med bänkfläktarna är att de installeras bredvid spishällen och där skapar ett horisontellt luftflöde som tar med sig 100 % av ångan och matoset från grytor och kastruller. Lösningen är möjligt tack vare extremt effektiva fläktar från ebm-papst. Boras nedsänkta fläktar finns i fyra olika modeller och en viktig skillnad jämfört med konventionella köksfläktar är att de har fokus på hastighet istället för volym.

Tack vare fläktarnas höga hastighet kan inte fett, ånga och matos röra sig uppåt från spisen utan sugs nedåt. Att de är tysta, spar energi och tar liten plats under en köksbänk och där ger plats för exempelvis lådor är andra fördelar med Boras bänkfläktar. Fläktarna är också mycket lätta att rengöra då fläktfiltret är placerat rakt nedanför fläktöppningen. Olika delar kan dessutom lätt monteras av och diskas i diskmaskin. När spisen inte används stängs fläktöppningen och kapslar in lukt från matos och fett som fastnat i filtret.