Rätt temperatur och luftfuktighet i poolanläggningar med ebm-papst EC-fläktar

Stora fördelar med flera mindre EC-fläktar i ventilationssystem som är specialanpassade för kraven i privata och kommersiella pool & spaanläggningar.

Det tyska företaget Mollerus GmbH är ett teknik- och installationsföretag som byggt upp en stark marknadsposition när det gäller ventilationssystem för små och stora pool & spaanläggningar. Alla som badat i en pool vet hur viktigt det är med rätt temperatur, men också hur irriterande det kan vara om inte fuktig luft avlägsnas effektivt. Mollerus är specialister på att med rätt teknik skapa perfekta förhållanden och EC-fläktar från ebm-papst utgör en viktig del av företagets moduluppbyggda ventilationssystem.

Ridvan Cehic är VD för Mollerus GmbH. ”Vi har specialiserat oss på ventilationssystem för swimming pools och spaanlägningar i hotell och privata hem. I vårt erbjudande finns helautomatiska och kompletta ventilationslösningar som är skräddarsydda för de höga krav som ställs i moderna poolmiljöer. Lösningarna ger full kontroll på klimatet och EC-fläktarna som är försedda med varvtalsstyrning hjälper till att hålla både temperaturen och luftfuktigheten på önskad nivå. Vi använder oss av en teknik för värmeåtervinning och i vissa installationer kan vi också utnyttja värmepumpar”.

”Vi var väldigt noga och lyssnade också noga när vi valde fläktar”, Ridvan Cehic, VD, Mollerus GmbH

Mollerus ventilationsenheter är utvecklade för krävande kontinuerlig drift och de måste också användas minst fem timmar per dag för att skapa de rätta klimatförhållandena. Den mer exakta drifttid som krävs beror bland annat på hur länge en pool i ett hotell hålls öppen för gästerna, liksom om poolen är täckt eller inte när det inte används. Förutom rätt temperatur och luftfuktighet är det också viktigt att eliminera störande ljud som kan vara irriterande både i kommersiella och privata miljöer.

"Vi lyssnade mycket noga när vi valde fläktar och kom fram till att det var bättre ljudmässigt att använda flera mindre fläktar istället för en stor fläkt. En mycket viktig kostnadsfördel med valet av ebm-papst EC-fläktar var också att vi inte behövde göra några konstruktionsförändringar för att ytterligare reducera ljudet” säger Ridvan Cehic. Genom att använda ett flertal mindre EC-fläktar har Mollerus också fått möjlighet att utveckla ett modulärt system. ”Med en moduluppbyggd lösning är det enkelt för oss att anpassa ventilationslösningarna till storleken på ett poolrum vilket är en stor fördel och ett starkt säljargument för oss”, avslutar Ridvan Cehic.