Platt axialfläkt förenklar installation och fläktbyte i kylmontrar

ebm-papst har utvecklat en platt och diagonal axialfläkt som förenklar installationer i kylmontrar och väggkylhyllor.

Fläktar i frysdiskar, kylmontrar och väggkylhyllor på stormarknader och i butiker är ofta i kontinuerlig drift och har därför också en stor energisparpotential. Byte till energieffektiva fläktar från ebm-papst kan ge stora energibesparingar. En nyhet från ebm-papst är en platt axialfläkt med diagonalt fläkthjul som är speciellt utvecklad för kylmontrar och väggkylhyllor. I dessa är utrymmet för montering av fläktar i den bakre hyllväggen ofta mycket begränsat. Det är trångt vilket försvårar även vid fläktbyten. Med ebm-papst nya och platta fläkt blir det betydligt enklare samtidigt som energikostnaderna kan reduceras.

ebm-papst har ett flertal axialfläktar som är idealiska för montering under hyllorna i väggkylhyllor och i djupfrysdiskar. De nya diagonala axialfläkten har dock utvecklats för att förenkla installationen i den bakre väggspalten på kylmontrar och väggkylhyllor. Här är ofta utrymmet för fläktinstallationer mycket begränsat men med sin platta design passar den nya fläkten in i den smala väggspalten och ger en effektiv kylning trots att mottrycket kan vara relativt högt. Den nya diagonalfläkten har optimerats ljud- och flödesmässigt för ett intervall med ett mediumtryck på 65 Pa och en flödeskapacitet på 500 m3/h. Fläkten är utrustad med ebm-papst energieffektiva EC-motor som ger betydlig högre effekt än AC-motorer och som dessutom har erbjuder många möjligheter till styrning och applikationsanpassad programmering. Som option finns även möjlighet att ansluta en insticksmodul (ESM) vilket ger tillgång till ytterligare programmeringsalternativ och optimering av fläktdriften. Att EC-motorn alstrar mycket lite egenvärme har också stor betydelse för att reducera energikostnaderna. Motorn har en beräknad livslängd på mer än 40 000 timmar vilket motsvarar cirka 4,5 års kontinuerlig drift.

ebm-papst nya axialfläkt har utvecklats enligt företagets plug & play filosofi vilket innebär förenklad installation och driftsättning. Fläkten har också fler applikationsområden då den även kan användas i takluftkylare i exempelvis bagerier och slakteributiker. Den diagonala positioneringen av fläktbladen omdirigerar den inkommande luften radiellt mot utloppet. Platt design och fläktens okänslighet för höga tryck är ett extra plus i dessa applikationer. Genom montering av inloppsgallret FlowGrid finns också möjlighet att reducera fläktens ljudnivå ytterligare vilket kan vara extra värdefullt i många miljöer. ebm-papst platta och diagonala axialfläkt finns tillgänglig i storlekarna 200 och 250 mm diameter.