Nya och utbyggda anläggningar viktig del av ebm-papst tillväxtstrategi

Foto: ebm-papst
ebm-papst expansion och stora marknadsframgångar har lett till att det finns behov av både större och även helt nya lokaler och produktionsanläggningar i flera länder runt om i världen. Thomas Wagner, COO hos ebm-papst, berättar om några av de mest aktuella byggprojekten.

Utbyggnader och nytt utvecklingscenter i Tyskland

Det öppnades ett nytt distributionscenter i Hollenbach i maj 2017, men ebm-papst fortsätter med många andra byggprojekt. Vilka är mest aktuella idag? ”Det finns många spännande projekt som utgör en viktig del av ebm-papst framtida tillväxtstrategi. Under hösten förra året genomförda vi en uppstartsceremoni för den andra fasen av utbyggnaden i St. Georgen. Vi påbörjade också projekten för en utbyggnad av vår anläggning i Herbolzheim och för en helt ny byggnad i Lauf. Vid vårt huvudkontor i Mulfingen påbörjade vi också projekteringen av ett nytt utvecklingscenter med en yta på 18 500 kvm. Det byggprojektet startar under tredje kvartalet i år”, berättar Thomas Wagner.

Nya fabriker i Serbien, Rumänien och Kina
ebm-papst är ett globalt företag som expanderar på många olika marknader. Kan du säga något om vad som händer på andra platser runt om i världen? ”Vi har nyligen avslutat en utbyggnad av produktionsanläggningen i Tjeckien och även invigt en ny fabrik i Serbien. Vi kommer även att bygga ut vår fabrik i Tapolca, Ungern, och vi kommer att starta upp en ny fabrik det kommande året i Rumänien. I oktober förra året tog vi även beslut om att bygga en ny fabrik i Kina där vi räknar med att kunna starta produktionen i början av 2019”.

Är det något projekt som har extra hög prioritet?
”Faktum är att alla de nämnda projekten har mycket hög prioritet eftersom våra framgångar gör att vi ligger nära kapacitetstaket vid i princip samtliga produktionsenheter. Därför måste vi också driva projekten parallellt vilket är en tuff utmaning. Samtidigt som utbyggnads- och nybyggnadsprojekten ska drivas effektivt och snabbt är vi mycket noga med att konstruera alla byggnader så att de blir energieffektiva. Vi tar också stora miljöhänsyn under alla faser av projekten. Förutsättningarna vid varje ny anläggning avgör vilken typ av lösning och teknik vi kan välja för att byggnaderna ska bli verkligt energieffektiva. I St. Georgen har vi exempelvis en isreservoar för kylanläggningen och det är en lösning som inte är möjlig att använda överallt. Energibesparande LED-belysning kommer dock att installeras på samtliga platser”.

”Globaliseringen tar oss närmare våra kunder”
”Samtliga byggprojekt är en viktig del av vår tillväxtstrategi. Huvudsyftet är att kraftigt utöka vår produktionskapacitet så att både dagens och även framtida behov tillgodoses. Genom att positionera oss själva för tillväxt kan vi bättre stödja våra kunder i deras utveckling. Globaliseringen av vårt produktionsnät gör också att vi kommer närmare våra kunder vilket är viktigt, och det innebär även att vi kan erbjuda kunderna runt om i världen en ännu bättre och snabbare service”, avslutar Thomas Wagner.