Nya kammarfläkten RadiPac sätter ny standard

ebm-papst uppfinner hjulet på nytt.

Utvecklingsavdelningen på ebm-papst arbetar kontinuerligt med att utveckla och förbättra produkterna vilket både gynnar miljön och minskar driftkostnaderna. Som ett resultat av utvecklingsarbetet visades en ny generation av kammarfläkten RadiPac för första gången på ISH i Frankfurt. Fläktarna är utformade för att användas i exempelvis ventilationsaggregat och luftkonditioneringsanläggningar.


Utvecklingsarbetet har haft sitt fokus på fläkthjulets luftinlopp, motorns placering i fläkthjulet och på fläktskovlarnas utformning. Inloppskonan har fått ny utformning för att matcha fläkthjulet perfekt. Motorns position i fläkthjulet har optimerats för att få bättre aerodynamik. I fläkthjulet sitter nya ihåliga aluminiumskovlar som höjer verkningsgraden. Den speciella formen minskar vikten på fläkthjulet och ökar samtidigt dess stabilitet. Tryckförlusterna vid fläktens inlopp har minskats. Summan av förbättringarna är imponerande. Verkningsgraden har ökats med mer än 10% och ljudnivån har samtidigt minskats med mer än 3 dB(A). Nya RadiPac arbetar både mycket effektivt och mycket tyst. Kammarfläktarna i RadiPac-serien har dessutom mycket kompakta yttermått.

Eftersom motor och integrerad elektronik är perfekt anpassade till varandra behövs inga elektroniska filter eller skärmade kablar. Med den inbyggda varvtalsstyrningen (0-10 V eller MODBUS-RTU) kan fläktens varvtal exakt anpassas efter aktuellt luftflödesbehov. Motorns permanentmagnet innehåller inga sällsynta jordartsmetaller, vilket är en fördel ur miljösynpunkt och den klarar med god marginal 90% verkningsgrad.

Nya RadiPac-fläktarna kommer att finnas för leverans i storlekarna 250 till 560 mm från hösten 2015. I och med det kommer effektiva, tysta och kompakta plug & play GreenTech EC-fläktar att finnas tillgängliga för en lång rad applikationer.