Nya axialfläktar med integrerad diffusor utvecklade speciellt för värmepumpar

ebm-papst nya axialfläktar med integrerad diffusor och diametern 500 mm är energieffektiva, har hög verkningsgrad och låg ljudnivå.
En stor del av vår energianvändning går till uppvärmning av hus. Istället för att värma husen med fossila bränslen eller el som produceras av fossila bränslen går utvecklingen mot att många fastighetsägare installerar mer miljövänliga uppvärmningssystem. Ett exempel är värmepumparna som blir allt populärare. ebm-papst axialfläktar med EC-teknologi bidrar till att göra värmepumpar effektiva, ekonomiska och mycket tysta. Med en ny serie axialfläktar som har en integrerad diffusor gör ebm-papst det möjligt att utveckla ännu tystare värmepumpar. De nya axialfläktarna har en diameter på 500 mm och beräknas finnas tillgängliga till hösten 2016.

ebm-papst axialfläktar med storleken 500 mm diameter utvecklades speciellt för värmepumpar som monteras utomhus. Med den nya serien av axialfläktar som försetts med en integrerad diffusor blir det möjligt att optimera värmepumparna när det gäller energieffektivitet och ljudnivå. Axialfläktarna är kompletta och utvecklade enligt ebm-papst koncept Plug & Play. De har ett nytt patenterat fläkthus, EC-motor, elektronik och det unika fläktbladet HyBlade som med sin hybridkonstruktion bidrar till den mycket låga ljudnivån samtidigt som verkningsgraden blir hög.

Med sin tryckhöjande effekt gör diffusorn det möjligt att reducera den energianvändning som annars krävs för att få ett önskat tryck. Varvtalet kan minskas samtidigt som luftflödet kan öka med upp till 10 % och ljudnivån reduceras med upp till 3 dB(A). För hela fläktsystemet blir verkningsgraden upp till 23 % högre jämfört med konventionella fläktlösningar. Detta betyder att värmepumparnas COP-värde (coefficient of performance) blir högre. COP-värdet beräknas genom att undersöka hur många kilowatt en värmepump kan generera per förbrukad kilowatt.

De nya axialfläktarnas Greentech EC-motorer kan styras via ett seriellt RS485 MODBUS RTU-gränssnitt eller med 0-10 V signal. Möjligheterna till varvtalsreglering, i kombination med den nya diffusorn, optimerar verkningsgraden vid låga varvtal. Fläktarna kan exempelvis köras med lägre hastighet under nätter vilket är viktigt när värmepumparna är placerade vid bostadshus där ljudnivån måste vara så låg som möjligt vissa tider på dygnet.