Ny axialfläkt utvecklat för tuffa applikationsförhållanden i kyltorn

ebm-papst nya axialfläkt WeGZ50, med diametern 1.250 mm, är försedd med utloppsdiffusorn AxiTop.
Stora axialfläktar används som regel i lågtrycksapplikationer där det krävs effektiv transport av stora luftvolymer. Så är ofta fallet i exempelvis kyltorn vars uppgift är att kyla processer, tekniska installationer och byggnader. För fläktar utgör kyltorn extremt tuffa omgivningsförhållanden med 100 % luftfuktighet i kombination med höga temperaturer vilket kan leda till korrosion och hårt slitage.

Därför är det viktigt med en robust fläktdesign och en beläggning som skyddar metalldelar och elektronikkretsar mot den höga luftfuktigheten. ebm-papst fläktar för kyltorn kontrolleras också mycket noggrant i olika provningar och genomgår bland annat fuktighetstester, saltprovstester, chock- och vibrationsprov. Resultatet är mycket driftsäkra fläktar som är idealiska för att ge en pålitlig drift i den tuffa miljö som kyltorn innebär. Den senaste nyheten i detta fläktprogram är axialfläkten WeGZ50, med diametern 1.250 mm och dubbelt flänshus, som är försedd med ebm-papst utloppsdiffusor AxiTop.


Installation av ebm-papst fläktar i kyltorn hos Educational Institute i Singapore.

År 2014 utsågs AxiTop till årets produkt inom kyla och tilldelades den brittiska utmärkelsen RAC Cooling Award. Diffusorns fördelar är bland annat förbättrad effektivitet och lägre fläktljud. ebm-papst aerodynamiska fläktblad i kombination med diffusorn gör det möjligt att minska energiförbrukningen betydligt samtidigt som en axialfläkts effekt ökar med över 50 %. Möjligheten att kunna reducera ljudnivån är även betydelsefullt i kyltorn då det i många länder finns gränser för hur höga ljudnivåerna får vara i utomhusapplikationer. ebm-papst ligger också långt fram när det gäller utvecklingen av nya fläktgenerationer som bidrar till sänkta ljudnivåer. Att reducera fläkthastigheten till halva luftflödet sänker bullernivån för EC-fläktar med 15 dB (A), medan en förbättring på endast 3 dB (A) uppnås med AC-fläktar.