Motorn Variodrive i rysk träningsmaskin för förlamade

Rehabiliteringsutrustning och träningsmaskiner från det ryska företaget Orthorent underlättar återhämtningen för patienter som drabbats av förlamning. I en av de senaste produkterna som utvecklats är några av de viktigaste komponenterna ytterrotormotorn Variodrive från ebm-papst och möjlighet till uppkoppling mot internet.

Regelbunden träning och rehabilitering är viktigt för patienter som lider av förlamning. "Patienter som blivit delvis förlamade, exempelvis efter en stroke, förlorar muskelmassa och styrka snabbt om de förblir orörliga och inte får bra möjligheter till träning. Det hindrar deras återhämtning och leder ofta till komplikationer. Motion är bra medicin! ", säger Rovshan Makhmudov som är läkare och VD för det ryska företaget Orthorent. Företaget som har sin verksamhet i Moskva utvecklar och tillverkar olika slags rehabiliteringsutrustning och träningsmaskiner.

Modellen ”Moto” är ett exempel på en träningsmaskin som utvecklats av Orthorent. Med Moto kan patienterna träna på att flytta sina armar och ben mellan tre nivåer. Med hjälp av ebm-papst ytterrotormotor Variodrive kan patienten få hjälp att flytta upp benen. Valmöjlighet finns mellan att motorn sköter hela rörelsen eller så kan den fungera som ett stöd för patientens egna rörelser. I det senare fallet ger motorn ett justerbart motstånd mot vilket patienterna agerar för att utveckla sin styrka.

Variodrive stannar vid muskelkramper
När Orthorent utvecklade Moto var det ett viktigt krav på motorlösningen att den kunde integreras med styrsystemet och snabbt reagera på om en patient får muskelryckningar, kramper och spasmer. Om det händer måste motorn stanna omedelbart för att förhindra risken för skador. ”Variodrive Compact från ebm-papst var en säker lösning för oss eftersom styringångarna för motorelektroniken kan användas för att bromsa eller stoppa motorn, eller för att ändra rotationsriktning. Ett annat krav var låg ljudnivå. När flera patienter använder en rehabanläggning utgör onödigt högt ljud ett stressmoment. Tyst drift är en viktig och ofta underskattad faktor hos rehabutrustningar”, förklarar Rovshan Makhmudov.

I samband med att Orthorent startade utvecklingen av Moto anlitades teknisk motorexpertis hos ebm-papst i Ryssland. "Vi är läkare och inte ingenjörer. Därför var vi var glada över att få ebm-papst som projektpartner. Allt vi behövde göra var att informera om våra krav och önskemål och sedan tog ebm-papst fram den bästa motorlösningen”, säger Rovshan Makhmudov.
ebm-papst gjorde olika applikationsanpassningar för att Variodrive skulle passa designen hos Moto. Kretskort för motorelektroniken monterades före leveransen och den konventionella lösningen för motoraxeln gjordes om för att passa Orthorents speciella önskemål när det gäller drivtekniken.

"Ett viktigt krav på motorn var att den skulle vara kraftfull men samtidigt lätt och kompakt." Rovshan Makhmudov, VD, ORTHORENT

Läkarna kan koppla upp sig mot träningsmaskiner i hemmen
"Ett av våra viktigaste krav var att motorn skulle vara kraftfull men ändå lätt och kompakt. Låg vikt är viktigt eftersom våra maskiner transporteras en hel del. Det ryska hälsoministeriet lanserade 2015 världens första program för rehabträning i hemmamiljö. Ryssland är ett stort land så det är ofta en lång väg till närmaste rehabklinik. För många patienter är det därför viktigt att kunna hyra en träningsmaskin och använda den hemma”, berättar Rovshan Makhmudov.
Moto har en Internetanslutning så att patienter i hemmamiljö kan få medicinsk övervakning trots avståndet till rehabkliniken. Med hjälp av detaljerade träningsprotokoll kan läkaren på distans följa en patients framsteg. De kan även justera maskinens inställningar under ett träningspass. Motorn spelar också en viktig roll, enligt Rovshan Makhmudov. "Många av våra konkurrenters produkter är tillverkade mer traditionellt med ett mekanisk motstånd. Det gör dem mycket svårare för förlamade patienter att använda och det finns inte heller någon möjlighet att justera motståndet via Internet”.


Här kan du se hur träningsmaskinen från Orthorent i modellen ”Moto” fungerar (ryskt tal).