Membran skyddar fläktelektronik i tuffa miljöer

ebm-papst har utvecklat ett patenterat membran som skyddar elektroniken i centrifugalfläktar från korrosion i miljöer med extrem luftfuktighet och snabba temperaturskiftningar.

Centrifugalfläktar med det nya membranet används främst i applikationer inom IT- och telekomområdet. Många av dessa applikationer installeras i tuffa miljöer med hög luftfuktighet som en följd av stora och snabba temperaturskiftningar. Fläktar utan skydd för elektroniken kan i sådana miljöer efter en tid få problem med korrosion som orsakar driftstörningar och även haveri. När kraven ökar på driftsäkra och även underhållsfria fläktlösningar inom IT- och telekomområdet, och speciellt då i krävande miljöer, ställs också större krav på att fläktarna förses med skydd för elektroniken. Mycket hög luftfuktighet kan snabbt uppstå i miljöer med täta och snabba temperaturförändringar. Ett exempel är i applikationer utan kontinuerlig drift och med återkommande av/på-lägen.

För denna typ av applikationer har ebm-papst utvecklat ett fläkthus som försetts med ett patenterat membran som ger ett optimalt elektronikskydd mot luftfuktighet. Det löstagbara membranet kompenserar också för de tryckdifferenser som kan uppstå vid snabba temperaturväxlingar. Membranet ger ett hermetiskt tillslutet fläkthus som står emot extrema skiftningar i temperaturer mellan -40 C upp till + 70 C. Med kapslingsklassen IP69K klarar också fläkten att utsättas för kraftiga regn och elektroniken är skyddad både från damm och klarar även att stå emot vatten när fläkten rengörs med högtryckstvätt.

Säker fläktdrift i basstationer för telekommunikation
Hos ebm-papst centrifugalfläktar RadiCal är EC-motorn integrerad med fläkthjulet. Den kompakta designen gör att fläktarna kan installeras även när utrymmet är mycket begränsat. Fläkthjulet bildar tillsammans med en aerodynamiskt anpassad inloppsring en mycket effektiv enhet som också är extremt tystgående genom det optimerade luftflödet genom fläkthjulet. Hastigheten är enkel att reglera steglöst genom 0-10 V signal och fläktarna har elektroniskt kommuterad ytterrotormotor med integrerad drivelektronik.

Runt om i världen finns ebm-papst centrifugalfläktar med det patenterade membranet i många basstationer för telekommunikation. Fläktarna ser till att elektroniken ges den önskade kylningen och avlägsnar också den överskottsvärme som annars kan orsaka driftstörningar på grund av överhettade elektronikkomponenter. Ett annat stort applikationsområde är inom IT där fläktarna kyler servrar och routers i lagrings- och nätverkslösningar. Fläktarna i RadiCal-serien finns i storlekar från 190 till 280 mm.

Läs mer:
Ladda ner broschyren och läs mer om radialfläktarna utvecklade för krävande applikationer.
DC RadiCal centrifugal fans – the SMART solution

Applikationer:
För företag i alla storlekar ökar kraven på prestanda gällande IT och telekom ständigt. Maximal tillförlitlighet, komplexa applikationer, kompakta fläktar och snabbare processorer kräver maximal prestanda av dessa kylsystem. I många tusentals applikationer, både standardlösningar och kundspecifika, har våra produkter visat att de har vad som krävs. Läs mer:
Upptäck ebm-papst i applikationer - IT / Telekom