Lysande idéer för aktiv kylning av LED-lampor

För ett par år sedan hade tidningen Ny Teknik en artikel om en stor amerikansk tillverkare av LED-belysning. Företaget använde sig av en ny typ av kylning inspirerad av forskning om luftflöden för jetmotorer. ”Jet-kylare” kallades tekniken. Att kyla bort den överskottsvärme som lysdiodlampor avger är viktigt, men ebm-papst erbjuder mindre och smidigare lösningar än jetkylning.


Krav på 90 000 timmars drifttid ställer stora krav på den aktiva kylningen

Den globala belysningsbranschen befinner sig i en omställningsfas där traditionella glödlampor men också halogenlampor i allt större utsträckning fasas ut och ersätts av LED-lampor. Bättre ljus, längre livslängd och möjligheten att spara energi med mindre energikrävande lysdioder är några av skälen. Det här är dock en utveckling som också ställer stora krav på utvecklingen av ny LED-belysning. Att kyla bort överskottsvärmen är en av de stora utmaningarna för tillverkarna. De ljusstarka dioderna blir varma i drift, och om de inte kyls tillräckligt så kan lampan börja lysa svagare eller gå sönder.

Passiv och aktiv kylning är vanliga begrepp i samband med LED. Passiv kylning med kyl-flänsar av aluminium används ofta men kyleffekten är ändå begränsad och räcker sällan till. Ett sätt är att göra kylelementen större men det faller som regel på ökad vikt och negativ inverkan på designen. LED-belysning ska vara kompakt! Aktiv kylning med små axialfläktar från ebm-papst gör detta möjligt.

Philips räknas som en av de ledande tillverkarna inom belysningssektorn och har tillsammans med ebm-papst utvecklat en lösning för aktiv kylning när gatulampor runt om i Europa moderniseras och får lysdioder. Utmaningen har varit att få in den nya tekniken i det utrymme som finns i befintliga lamphus. Ytterligare en utmaning har varit Philips krav på att göra kylningen så effektiv att lysdioderna får en livslängd på 90 000 timmar. Det målet har uppnåtts och värt att tänka på är då också den tuffa driftsmiljön för gatubelysning med regn, rusk, blåst, värme och kyla.


Både kyler och avlägsnar magnetiskt damm i tuff industrimiljö

Hos den koreanska ståltillverkaren Posco ser takhängd LED-belysning med hela 17 000 lumen till att skapa bra ljusförhållanden även i en produktionsmiljö som är väldligt dammig. Dammet är inte bara ett hinder för ljuset, utan utgör också en risk för belysningen genom att det är magnetiskt och dras till LED-belysningen. Där utgör dammet ett hot för bl a elektroniken men en fläktlösning från ebm-papst har hjälpt till att lösa det problemet.

Den specialanpassade lösningen som ebm-papst varit med att utveckla innebär att fläktarna försetts med en funktion med omvänd rotation. Det betyder att fläktarna kan styras så att de vid behov används för att rengöra ett inbyggt belysningsfilter!

Ytterligare ett exempel på ebm-papst möjligheter att kundanpassa fläktlösningar finns i en LED-belysning från Zumtobel. Företaget är en global jätte inom belysningsbranschen och har en egen försäljningsorganisation i 23 länder. Zumbotel har bl a utvecklat runda LED-spotlights som bl a används på museer och inom detaljhandeln. Den runda designen har varit en utmaning för att få en effektiv aktiv kylning men även här har ebm-papst hjälpt till att utveckla en designanpassad fläktlösning.

De närmaste åren kommer vi säkert att se många nya LED-lösningar från ebm-papst. Uppskattningar som gjorts visar nämligen på en möjlig tillväxttakt på 35 % när världen nu insett de många fördelarna med energisnål och ljusstark LED-belysning!