Kundanpassad fläkt tillverkad och levererad på några få timmar

Huge är det största fastighetsbolaget i Huddinge och ägs av kommunen. I många av Huges bostadsfastigheter med cirka 9 000 lägenheter genomförs projekt för att minska energianvändningen. Ny teknik och smartare ventilationssystem med bland annat effektiva fläktar har bidragit till kraftigt minskad energianvändning. Fläktar från ebm-papst finns i flera av Huges bostadshus. De installeras i samband med moderniseringar, men i ett fall skedde installationen av en helt annan anledning.

Frånluftsfläkten i ett stort bostadshus havererade några dagar före jul
När en frånluftsfläkt i ett åttavåningshus i distriktet Flemingsberg/Visättra havererade strax före jul förra året ville ansvarig drifttekniker snabbt få en ny fläkt på plats istället för att vänta till efter julhelgen. Men på grund av mycket jobb inför julen hade inget ventilationsföretag tid att ställa upp men tillsammans med ebm-papst kunde han komma fram till en snabb lösning på problemet.
- Det som hände var att en äldre fläkt havererade och det var helt omöjligt att få bort en axel som blivit sned. Eftersom det bara var några dagar kvar till julafton blev det bråttom att hitta en lösning på problemet, men det visade sig vara lättare sagt än gjort. Inget av de företag vi anlitar för ventilationsarbeten och fläktinstallationer hade tid och möjlighet att hjälpa oss, därför tog vi själva direkt kontakt med ebm-papst. Jag var tveksam till att vi skulle kunna hitta en lösning före jul, men ebm-papst kom ändå ut till oss och tillsammans tittade vi på den befintliga fläkten.

ebm-papst byggde och levererade kundanpassad fläkt på rekordtid
Det finns många faktorer som gör att ebm-papst skiljer sig från andra fläkttillverkare. Produktprogrammet är bredare, fläktarna är mer kompletta med bland annat integrerad styrning och så är EC-lågenergifläktarna ett steg före i energieffektivitet. För Huge var det dock en helt annan faktor som ändå gav en öppning till att lösa problemet med den havererade fläkten; kapacitet att på rekordtid kundanpassa en aggregatfläkt.

Göran Andersson, dåvarande försäljningsingengör inom produktområdet Ventilation Retrofit hos ebm-papst i Stockholm (numera Försäljningschef) berättar:
- Vi tycker om utmaningar, men visst var detta i tuffaste laget. Ändå gav vi oss den på att vi skulle kunna hjälpa Huge, så på fredagsmorgonen möttes vi på plats och ganska snart var vi överens om att den enda rimliga lösningen var att sätta in en ny fläkt i det befintliga aggregathöljet. Efter att ha tagit alla erforderliga mått och kollat upp flödes- och tryckbehov konstaterade jag att vi stod inför en tuff utmaning. Vi ville ju lösa problemet snabbt, men det var fredag innan jul och den fläkt som krävdes var en som inte var lagerstandard utan skulle behöva byggas kundanpassad. Någon timme före lunch kom en muntlig beställning från Huge och strax efter klockan två lämnade fläkten vår anläggning i Järfälla för transport till Flemingsberg . Även om transporten genom Stockholm blev en utmaning i sig på grund av snökaos, julrush och fredagseftermiddag så kunde vi alla med glädje konstatera att vi hade hjälpt Huge på rekordtid. Att den nya fläkten är en EC-fläkt som drar hälften så mycket ström som den gamla får väl ses som en extra bonus, avslutar Göran Andersson.