Intelligent kompaktfläkt kyler känslig elektronik

Kompaktfläktarna 420J kyler effektivt känslig elektronik.
Företag som tillverkar produkter med mycket elektronik strävar ofta efter att utveckla lösningar som blir allt mer kompakta samtidigt som de blir kraftfullare. Typiska exempel är datorer, servrar och routers. Sedan finns det många andra produkter som får nya funktioner och möjligheter till styrning genom att de förses med allt mer avancerad elektronik. Utmaningen för alla dessa företag är att hitta effektiva lösningar för att kyla elektroniken. All effekt som förbrukas i elektroniska komponenter och elektroniska system blir värme i slutändan. Den värmen måste transporteras bort och många företag väljer att göra det med kompakta fläktar från ebm-papst.

I ebm-papst sortiment finns mer än tvåhundra kompaktfläktar för effektiv elektronikkylning. En av modellerna är den mycket kraftfulla och energieffektiva fläkten 420J som har måtten 40x40x28 mm. Fläkten har funnits på marknaden ett par år och blivit populär då den har hög verkningsgrad och förbrukar cirka 70 % mindre el jämfört med sina föregångare. 420J är även mycket tyst trots ett varvtal på upp till 17 200 rpm.

420J ingår i en serie kompaktfläktar och finns både i 12V och 24 V utförande. Beroende på modell är luftflödeskapaciteten 24 – 38 m3/h och fläktarnas temperaturområde är -20 till +70 °C.

En av utmaningarna vid utveckling av kompaktfläktar är att förena kravet på litet format och stort luftflöde. Att 420J har en luftflödeskapacitet på nästan 40 m3/h är ett resultat av en unik aerodynamisk design hos både fläkthjul och hölje i kombination med ebm-papst kraftfulla elektroniskt kommuterade ytterrotormotor. Att samtliga komponenter är perfekt anpassade till varandra gör att 420J nästan har dubbelt så hög kapacitet som sina föregångare.

Komplett med integrerad styrfunktion
När det gäller kylning av känslig elektronik handlar det dock inte bara om kapacitet. Kraven ökar också på att fläktlösningarna ska ge möjlighet till steglös styrning eftersom kylbehovet varierar beroende på hur intensivt en produkt används. Flexibel fläktstyrning spar kostnader och förlänger livslängden på känsliga komponenter samtidigt som det har positiv effekt på ljudnivån. När ebm-papst utvecklade 420J-serien var därför målet att få fram en mycket kompakt och kraftfull fläkt, men också att möjliggöra en steglös fläktstyrning i exempelvis datorer.

En produkt som kyls med 420J kan lätt kommunicera med en fläktstyrning via separat signal för varvtalsreglering samt tacho-återkoppling. Detta gör 420J är fläktserien till ett klokt val för elektronikintensiv teknik i krävande industrimiljöer. En annan anledning är att fläktarna finns i versioner som konstruerats för att kunna arbeta i fuktig och korrosiv miljö med exempelvis mycket salt i luften. Allt detta gör 420J till en fläkt-familj med många möjligheter.