Hög bostadskomfort i kompakt format på tyska landsbygden

Foto: Max Green
Max Green bor med sin familj på landsbygden i den tyska delstaten Brandenburg som gränsar mot Polen. Man gör det i ett litet hus som bara mäter några få kvadratmeter men trots den lilla bostadsytan har man inte gjort avkall på höga komfortkrav och det gäller också det i det minimala badrummet. Landskapet i Brandenburg kännetecknas av två stora bergsryggar och mer än 3 000 sjöar som tillsammans med 33 000 kilometer vattendrag bildar en av de vattenrikaste delstaterna i Tyskland. Här trivs familjen Green och man trivs också i sitt mobila hem på endast 15 kvadratmeter. När de vill upptäcka nya platser kan de enkelt ta med sig sitt hjulförsedda hus. Familjens ambition är att leva ett enklare och mer avstressat liv utan några krav på att skaffa sig ett stort hus, en lyxig bil och kanske påkostad båt. Man vill helt enkelt leva nära naturen och man gör det idag i ett hus som har ett kök, en lounge, en matplats, en generös sovplats och ett fullt utrustat badrum.

Kontakta oss för mer information!



Även om Max Green länge hade strävat efter att hitta en mer hållbar och avskalad livsstil var det inte lätt att byta från en rymlig lägenhet i Berlin till det lilla huset ute på landet: ”Vi trodde alltid att vi inte hade så mycket saker. Men när du måste göra dig av med mycket lösöre inser man plötsligt att man är omgiven av föremål som inte används och i många fall är värdelösa. Idag är det verkligen befriande att ha så få saker som omger oss. Och närheten till naturen som vi nu har är en riktig bonus”, säger Max Green. Det lilla huset är skräddarsytt av specialister efter hans exakta önskemål. När planerna utarbetades hade ett bekvämt badrum hög prioritet. ”Det var viktigt för oss att ett litet badkar kunde passa in i det utrymme som finns, och vi ville också att det skulle finnas tillräckligt med utrymme för två personer att borsta tänderna samtidigt. ”

En toalett för både slott och koja
Toaletten Villa 9000 från det svenska företaget Separett bidrar också till komforten i badrummet.
Villa 9000 är en urinseparerande toalett som med sin enkelhet och obegränsade kapacitet ger ett bekymmerslöst ägande, och den marknadsförs under mottot att den passar såväl i slott som i koja. Tack vare urinsepareringen minskar både lukten och volymen på det avfall som måste tas om hand. Under de senaste tio åren har toaletten utvecklats och förfinats och har tack vare det nått hög driftsäkerhet och användarvänlighet. Med sin höga kapacitet fungerar den lika bra vid kontinuerlig som växelvis användning, och den passar därför både fritids- och permanentboende. Ett fritidsboende med fem personer behöver som regel tömma latrinbehållaren i toaletten var 4:e till 6:e vecka. Toaletten har hög driftsäkerhet, är lätt att installera och tar inte mer plats än en vanlig toalettstol.
Toalettens urinseparering bygger på ett ”kretsloppstänkt” vilket innebär att man bibehåller urinen och det fasta avfallet åtskilt och tar hand om dem separat. Följden blir att både volymen och de obehagliga lukterna minskar med upp till 80 %. Urinen leds till en uppsamlingsbehållare för senare hantering eller till en ejektortank som när det är dags för tömning, per automatik, blandar ut 1 del urin med 8 delar vatten. På detta sätt kan urinen tas tillvara och återföras till jorden. Det är bara att koppla på trädgårdsslangen och vattna. Det fasta avfallet samlas upp i en innerbehållare som kläs med en latrinsäck.

En effektiv och tyst fläkt från ebm-papst vädrar ut den lilla lukt som bildas trots urinseparationen och fläkten bidrar dessutom till ett bättre inomhusklimat genom att ständigt hålla luften i fastigheten i rörelse. Fläkten säkerställer att all lukt styrs direkt ut ur badrummet, och luftflödet bidrar också till att torka det fast avfallet snabbare vilket hjälper till att förhindra obehaglig doft. Mikael Billsund, VD för Separett, förklarar varför det svenska företaget valt en fläkt från ebm-papst.”Det är väldigt enkelt - pålitligheten. Vi vill att våra kunder ska kunna använda toaletterna så länge som möjligt. Kvaliteten på varje enskild komponent är därför väldigt viktig”.

Mikael Billsund och hans företag bevakar noga den trend som finns idag och som innebär att allt fler vill leva i kompakta hus med hög komfort. "Många av våra toaletter installeras i små hus, särskilt i Tyskland och USA. Det är därför vi för närvarande arbetar med en avancerad version av toaletten som är ännu mer kompakt och därför passar in bra i små toalettutrymmen". Max Green och hans familj är också väldigt nöjda med Villa 9000. "Toaletten fungerar felfritt och vi har aldrig några problem med lukten. För oss är det en helt idealisk lösning som passar in perfekt i vårt sätt att bo och i vårt lilla mobila hus".