Gasfritös med ebm-papst teknik ger perfekta pommes frites, spar energi och är bra för miljön

Gasfritösen ingående i serien ”Friggy” från det italienska företaget ELFRAMO med lösningen "condensing heating system NRV 118" som utvecklats av ebm-papst.
Det är inte lätt att göra perfekta pommes frites. Ibland har de fel färg (de får rätt färg när oljan är 180 grader), de kan vara sega eller för hårda. Eller så är de bara perfekta med den rätta guldfärgade nyansen, konsistensen och smaken. Historien om när pommes frites hamnade på köksborden går tillbaks till år 1781 i Belgien. Andra menar att det rätta året är år 1680 i dåvarande Spanska Nederländerna. Då var det så kallt på vintern att byborna inte kunde ta upp fisk ur floderna för fritering. Som ersättning började man istället fritera fransk potatis (pommes frites).

För den som under de senaste åren rest runt i Europa och på någon restaurang ätit perfekta pommes frites kan mycket väl ha fått dem friterade i en gasfritös ingående i serien ”Friggy” från det italienska företaget ELFRAMO. Företaget grundades 1968 med affärsidéen att utveckla och tillverka diskmaskiner och fritöser för sjukhus- och cateringmarknaden. Sedan dess har mycket hänt och idag har ELFRAMO ett brett distributionsnät som täcker in stora delar av bland annat Europa och Asien. Fritösprogrammet innehåller både el- och gasmodeller. De mest avancerade gasfritöserna har valmöjlighet mellan olika friteringsprogram, stor kapacitet och teknik som gör både restauranggäster, restaurangägare och miljön glada. Ett exempel är en lösning (condensing heating system NRV 118) som utvecklats av ebm-papst och som finns i några av gasfritöserna.

Det är olika enheter inom ebm-papst som tillsammans utvecklat en komplett integrerad enhet som bland annat består av en fläkt med integrerad venturifunktion* och en gasventil som ger en optimal mix av gas och luft. Att det är en komplett enhet, kallas också GARC-system (Gas-Air-Control), gör att företag som ELFRAMO men även OEM-företag kan förenkla hela produktionsprocessen. Man slipper köpa in olika komponenter för att tillverka en GARC-lösning och kan istället installera en komplett NVR från ebm-papst.

Aktivt miljöarbete hos svenska restaurangkedjor
ebm-papst lösning är viktig då ELFRAMO:s gasfritöser har stor kapacitet (27 liter). Är det mycket pommes frites som ska friteras måste oljan snabbt nå maximal temperatur. Vid mindre mängder är det viktigt att snabbt kunna reducera effekten. Inte bara för att resultatet ska bli bra utan också för att spara på gas. Att gasbrännaren är försedd med infraröd teknik gör det enkelt att styra temperaturen vilket också bidrar till energieffektiviteten.

Hos större svenska restaurangkedjor satsas mycket på miljöarbete. En anledning är att man vill minska koldioxidutsläppen men även spara energi. Klimatsmart ventilation, ny LED-belysning och byte till energieffektiva fritöser är tre områden som står i fokus. ebm-papst fläktar och tekniska lösningar finns i både ventilations- och belysningsprodukter, och nu alltså även i gasfritöser.

Lösningen som utvecklats för fritöserna bygger på ett nära samarbete med ELFRAMO:s utvecklingsavdelning. Förutom de nämnda fördelarna gör ebm-papst fullt integrerade lösning NRV 118 att produktionen av fritöserna förenklas liksom underhållet. Gasfritöserna har väckt uppmärksamhet och företaget har tilldelats ett innovationspris av en italiensk branschorganisation. Samarbetet mellan ELFRAMO och ebm-papst fortsätter och en uppföljare till NRV 118, NRV 77, ska hjälpa ELFRAMO och andra företag att utveckla framtidens fritöser som kan bli ännu effektivare samtidigt som de tar mindre plats i storköken.

* Ett venturirör är ett rör som utnyttjar en tillfällig begränsning eller förträngning i sin längd för att minska trycket och öka hastigheten av en fluid eller gas som passerar genom den. Detta fenomen med samtidig reduktion och ökat hastighetstryck kallas venturieffekten och har ett antal användningar såsom pumpning eller vid finfördelning av en vätska.