Fläktar och drivteknik för krävande medicintekniska applikationer

Centrifugalfläkten RVE45 används bland annat i madrasser där lufttrycket kan varieras och därmed förebygga uppkomsten av liggsår.
ebm-papst har en stark marknadsposition inom området medicinsk teknik där det idag sker en snabb utveckling mot exempelvis nya patientvänliga lösningar. Det är stora krav som ställs på fläktar och drivlösningar inom detta applikationsområde. Gemensamt för i princip alla applikationer är att det ställs mycket höga krav på livslängden och tillförlitligheten. När det gäller både elektriska motorer och fläktar skall de också vara tysta, kraftfulla och många gånger även kompakta. Att drivlösningarna är extremt smidiga med mjuk gång är ett annat vanligt krav. Några exempel på medicinsktekniska produkter där ebm-papst teknisk har viktiga funktioner är i avancerade operationsbord, en andningsmask som hjälper personer med sömnapné, i rullstolar där man enkelt gasar och bromsar med en knapp och i en patientlyft med bromsfunktion som ger extra hög patientsäkerhet.

Kontakta oss för mer information!

Centrifugalfläkt i madrass som förebygger liggsår
Den tekniska utvecklingen inom det medicinsktekniska området har också stor betydelse för ebm-papst utvecklingssatsningar. Nya fläktar och drivlösningar tas ständigt fram och som svarar upp mot nya behov. Ett exempel är den kompakta centrifugalfläkten RVE45 som finns både med och utan integrerad elektronik. Fläkten har utvecklats speciellt för applikationer där det ställs höga krav på dynamiskt luftflöde och hög statisk tryckökning. Aktuella applikationsområden är i andningsskydd, andningsmasker och produkter vars uppgift är att förhindra uppkomst av liggsår. En sådan produkt är en liggmadrass där fläkten RVE45 ger ett omväxlande och flexibelt lufttryck vilket fungerar som en profylaktisk åtgärd som förebygger liggsår på känsliga hudområden hos sängliggande patienter. Madrassen har ett antal luftfyllda sektioner och när trycket varieras i dessa sektioner ändras patientens position vilket har stor betydelse för att förebygga liggsår. Centrifugalfläkten är mycket tyst vilket är ett krav för att undvika sömnstörningar.



Höga krav på drivlösningar i medicinsk teknik
Inom medicinsk teknik går komplexa krav på standarder och omfattande dokumentation hand i hand med mycket höga krav på den teknik som möjliggör innovativa applikationer. Tillförlitlighet, precision, extremt smidig drift och låg värmeproduktion är några av de främsta kraven. De tekniska komponenter som används måste många gånger också vara perfekt anpassade till den relevanta applikationen. ebm-papst möjliggör detta med moduluppbyggda drivlösningar. Ett exempel är ebm-papst individuellt konfigurerbara externa och interna drivsystemen med elektroniskt kommuterade motorer. Det modulära systemet möjliggör för applikationsutvecklare att skapa skräddarsydda lösningar genom att kombinera en mängd olika gränssnitt, överföringstyper, bromsar, kodare och mycket mer.

Drivsystemen används i bland annat tandläkarstolar, röntgenutrustningar och i belysningssystem för operationssalar där det krävs att ljuset är optimalt inriktat mot operationsområdet. ebm-papst motorserie ECI är idealisk för denna typ av applikationer. Ett exempel är den kompakta motorn ECI-42. ECI-serien utmärks av att interrotormotorerna med EC-teknologi har lågt vridmoment samt högdynamiska drev som ger hög effektdensitet i ett kompakt format. Det robusta och ljuddämpande kullagersystemet garanterar en lång livslängd. Motorerna finns med den integrerade elektronikmodulen K1 som är konstruerad för användning med extern styrelektronik. På mässan Compamed i Düsseldorf den 18 – 21 november kommer ebm-papst att i monter 8BH27, hall 08B, presentera innovativa fläkt- och drivtekniska lösningar för krävande medicintekniska applikationer.