Fläkt från ebm-papst i kosmonautens väska

Rätt klimat i rymddräkten: Den mobila ventilationsenheten med fläkt från ebm-papst gör att kosmonauterna inte blir svettiga på väg till raketen.
Utrustningen som astronauten bär med sig i handen på väg till raketen är i själva verket ett mobilt ventilationssystem. Om det är en rysk kosmonaut sitter det en fläkt från ebm-papst i enheten.

Rymddräkter är hermetiskt tillslutna, det finns inte någon luftväxling med den omgivande atmosfären. Det innebär att de snabbt skulle bli outhärdliga att bära utan någon ventilation. Svett och kroppsvärme skulle vara tillräckligt för att skapa en ohållbar situation och snabbt leda till total överhettning. Det är av denna anledning man använder sig av ett portabelt ventilationssystem som används under markbunden utbildning och på väg till startplattan. I rymdkapseln och i rymden sköts ventilationen av system ombord.

Kompakt med lång drifttid
Företagen Eco-Intech Ltd. och Sokla Ltd. med bas i Moskva konstruerar och tillverkar mobila ventilationssystem för rymddräkter åt den ryska rymdorganisationen Roskosmos. Den portabla ventilationsenheten innehåller en EC-radialfläkt från ebm-papst för att blåsa frisk luft in i dräkten och hjälmen utan någon kylande eller uppvärmande effekt. Nikolay Dudkin, direktör på Eco-Intech: ”Det är inte ett luftkonditioneringssystem utan ett lufttillförselsystem, faktiskt en ganska enkel applikation. Vad som gör enheten speciell är att den måste fungera tillförlitligt i timmar samtidigt som den ska vara lätt, kompakt och praktisk.” Med ett kraftfullt litiumpolymerbatteri och avancerad elektronik kan den portabla ventilationsenheten, som väger sex kilo, köras i sex timmar – gott om tid för ett intensivt, oavbrutet träningspass.

ebm-papst fläkt uppfyller de tuffa kraven
Företaget Eco-Intech är specialiserat på mobila och stationära utrustningar för analys av den kemiska sammansättningen av luften. Utrustningarna används till exempel för att övervaka luftföroreningar i tätorter eller i laboratorier. "Vi brukade köpa våra fläktar från en rysk tillverkare. Men i fallet med det bärbara ventilationsaggregatet var ebm-papst den enda leverantören som kunde tillfredsställa alla våra och Roskosmos krav", säger Dudkin.