Ett riktigt vasst samarbete

Skärmaskiner från Graef är lättanvända, tysta och kraftfulla.
Det österrikiska företaget Graef tillverkar skärmaskiner av mycket hög kvalitet. Produktprogrammet är brett och det finns modeller för hemmaköket, restauranger och livsmedelsindustrin. Ett nära samarbete mellan ebm-papst och Graef har lett till att ebm-papst EC-motor ECI 63 gjort skärmaskinerna tystare, effektivare, driftsäkrare och mindre energikrävande.

Det finns knappast någon råvara som skärmaskinerna från Graefs inte klarar av att med lätthet skära i tunnast möjliga skivor. Maskinerna klarar kontinuerlig drift inom livsmedelsindustrin och de är så kraftfulla att de även klarar svårskuret brosk utan problem. Driftsäkerhet är också ett viktigt kännetecken för Graefs produkter. Motorn i en skärmaskin utsätts för tuffa påfrestningar och det var också en av anledningarna till att ett samarbete inleddes med ebm-papst. ”Tidigare har vi både tillverkat motorer själva och fått motorer från en extern leverantör. I takt med att kraven ökat på maskinerna utvecklade för konsumentmarknaden kom vi till en situation där dessa motorer inte svarade upp mot våra egna och kundernas krav. De var inte tillräckligt tillförlitliga och kostnaderna hade också blivit för höga”, säger Christoph Begmann som är en av Graefs produktchefer.

ebm-papst gjorde en kompakt motor ännu kompaktare
När Graef började söka efter ett bättre motoralternativ såväl tekniska som ekonomiskt väcktes intresset för ebm-papst motorserie KM 43. Dessa motorer är både kraftfulla och kompakta design, men ändå krävdes en ännu mindre motorlösning för att den skulle passa in i skärmaskinernas kompakta format. ”Visst var det en utmaning men vi lyckades modifiera konstruktionen så att den passade in perfekt. Dessutom bytte vi till en snäckväxel vilket gav en mycket tystare kraftöverföring”, säger Harald Böhm som är Key Account Manager hos ebm-papst i Tyskland vid anläggningen i Landshut.

- Vi började titta efter en motor som både var kraftfull och tillräckligt kompakt för att få plats i en av våra skärmaskiner. Christoph Bergmann, Produktchef hos Graef.

Då Graef var mycket nöjda med motorlösningen anlitades ebm-papst för ännu en teknisk utmaning. Det gällde en av Graefs skärmaskiner avsedda för kommersiell användning inom exempelvis livsmedelsindustrin. Denna maskin har en automatisk vagnrörelse för att förflytta exempelvis kött fram- och tillbaks över skärkniven. Maskinen har hög kapacitet men hos Graefs kunder fanns ändå önskemål om en vidareutveckling för att göra den ännu snabbare. För det krävdes en ny motorlösning och det blev ebm-papst utmaning. ” Vi började titta efter en motor som både var kraftfull och tillräckligt
kompakt för att få plats i skärmaskinen. Lösningen blev en av ebm-papst EC-motorer i ECI 63-serien och med den har det blivit möjlighet att öka hastigheten på vagnrörelsen till 70 gånger per minut”, förklarar Christoph Bergmann.

Graef värdesätter energieffektiviteten hos EC-motorn. ”I dagsläget är låg energiförbrukning lite av en positiv sidoeffekt. Det är mest fokus på snabbhet och driftsäkerhet. I framtiden är vi dock övertygade om att större livsmedelskedjor och andra användare kommer att ställe större krav på energieffektivitet. Med EC-motorn från ebm-papst har vi uppnått en så stor förbättring när det gäller minskad energiåtgång att vi redan är redo den dag kraven ökar från kunderna”, avslutar Christoph Bergmann.