Energibesparingar och reducerat underhållsbehov med fläktväggsapplikation i stor biograf i Singapore

Foto: AsiaMalls Managements Pte Ltd.


Högljudda, mycket vibrationer, energikrävande och underhållskrävande. För shoppingcentret Singapore Century Square fanns det många skäl till att se över och modernisera ventilations- och luftkonditioneringssystemen. Det var äldre, mycket stora och remdrivna AC-fläktar som stod i fokus för ett av moderniseringsprojekten som också aktualiserades av nya myndighetskrav på energieffektivitet. Singapore Century Square har varje månad cirka 1 miljon besökare som kommer dit för att bland annat handla, äta och gå på bio. Shoppingcentret, som är ett av de största i Singapore, öppnades 1995 och ligger bara tio minuter från den internationella flygplatsen.

Asia Malls Management Pte. Ltd, som ansvarar för teknisk drift och förvaltning av shoppingcentret, konstaterade under 2018 att anläggningen började bli lite för omodern och att konkurrensen ökat från andra stora shoppingcenter som byggts upp under de senaste åren. Dessutom har myndigheterna i Singapore tagit beslut om nya direktiv för energieffektivisering som ställer helt nya krav när det gäller energibesparingar, och även användning av mer miljövänliga material. Ett mål har satts upp för år 2030 som innebär att 80 % av landets byggnader då måste ha moderniserats för att svara upp mot de nya kraven. Asia Malls Management kontaktade ett energispecialistföretag för att undersöka vilka möjligheter som fanns att förbättra energieffektiviteten i olika delar av shoppingcentret. En del där man konstaterade att det fanns en stor energisparpotential var i Filmgarde Cineplex som är en biograf på femte våningen. Biografen har sex salonger som rymmer närmare 1 000 personer och de har här möjlighet att njuta av Asiens första AuroMax-3D-Ljud. Det är en mycket avancerad ljudteknik som ger biobesöket en extra dimension.

Vibrationer gav höga underhållskostnader
I motsats till ljudanläggningen med sitt 3D-ljud var biografens luftkonditioneringssystem inte direkt toppmodern. Uppe på byggnadens tak fanns sex luftkonditioneringsaggregat med lika många remdrivna AC-fläktar. Driftskostnaderna för luftkonditioneringssystemet var höga då fläktarna krävde mycket underhåll och reparationer på grund av vibrationsrelaterade skador. Energispecialisterna som anlitats beslöt att kontakta ebm-papst för att diskutera alternativa fläktlösningar. Företagen hade tidigare samarbetat i ett flertal projekt i samband med både moderniseringar och nybyggnationer.

”Kunden ville göra en genomgripande uppgradering av aggregaten och ett av målen var att kraftigt reducera energiförbrukningen” säger Mark Ng som är försäljningschef vid ebm-papst SEA Pte. Ltd. i Singapore. ”Först vi gjorde ett antal kalkyler och därefter några simuleringar för att se att de resultat vi fick i kalkylerna verkligen kunde uppnås i drift. Vi gjorde också ett antal mätningar på plats och vid olika tidpunkter under dygnet för att få en tydlig bild av de äldre aggregatens energiförbrukning”.

Lösningen blev en fläktväggsapplikation där fyra EC-fläktar ersatte en AC-fläkt
För Mark Ng och hans kollegor blev det snart uppenbart vad som skulle vara den mest optimala fläktlösningen. ”Vi föreslog en fläktväggskonstruktion med fyra EC-fläktar i varje luftkonditioneringsaggregat. Totalt skulle det alltså bli 24 EC-fläktar som skulle ersätta de äldre AC-fläktarna i de sex aggregaten”, säger Mark Ng. Kunden tog beslut om den föreslagna lösningen och sedan tog det bara tre arbetsdagar att montera bort de äldre fläktarna och installera EC-fläktarna i de befintliga aggregaten. Lösningen är så energieffektiv att förbrukningen bara ligger på en femtedel av den maximala energiförbrukningen i de direktiv som tagits fram av Singapores myndigheter. En viktig fördel är också den ökade driftsäkerheten. ”Om en av aggregatens fläktar skulle falla ifrån är det bara att öka effekten på resterande fläktar. Dessutom har kunden fått en fläktlösning som i princip är underhållsfri, betydligt tystare samt utan vibrationer vilket säkert uppskattas även av biobesökarna som vill njuta av 3D-ljudet”, avslutar Mark Ng.