En ny Formel 1 säsong tar fart

ebm-papst kommer att stödja det framgångsrika F1-teamet MERCEDES AMG PETRONAS även under den kommande säsongen. Teamet hade sin mest framgångsrika säsong under 2014 med seger i konstruktörsmästerskapet samt första och andra plats i förarmästerskapet för Lewis Hamilton och Nico Rosberg. ebm-papst, världens ledande teknikleverantör inom ventilation och drivteknik, inledde satsningen på Formel 1 förra året genom att bli officiell Team Partner till MERCEDES AMG PETRONAS. Inför säsongen 2014 hade F1-reglerna ändrats för att för att bana väg för mer energieffektiva lösningar och hybridteknik vilket ledde till att F1-teamen ställdes inför några av de största tekniska utmaningarna i sportens historia.

Säsongen 2015 innebär starten av en annan utvecklingsprocess för modern racing med hybridteknik. Paddy Lowe, Teknisk Direktör hos MERCEDES AMG PETRONAS, förklarar: "Det är en evolutionär process och detta inkluderar även reglerna själva. Jämfört med förra vintern har reglerna legat någorlunda stabilt inför 2015. Därmed inte sagt att de bilar vi kommer att se på banan i Jerez är kopior av sina föregångare. Vissa förändringar kommer att vara mer visuellt uppenbara, naturligtvis, men de riktigt stora förändringarna ligger i detaljerna. Under karossen har det genomförts mycket utvecklingsarbete både när det gäller chassi och motorer som alla syftar till att skapa en bil som är säkrare, effektivare, tillförlitligare och ännu snabbare. Med en hybridera som fortfarande är väldigt mycket i sin linda finns det gott om utrymme för innovation. Utmaningen i detta skede är att hitta de utvecklingsområden som kan resultera i ytterligare prestanda och som inte bara baseras på våra erfarenheter från tidigare år, utan det gäller också att upptäcka nya möjligheter till innovativa lösningar som kan ge konkurrensfördelar."

MERCEDES AMG PETRONAS målsättning är att behålla den ledande positionen när den nya säsongen startar och även att bygga vidare på de tekniska framsteg som redan gjorts. Nico Rosberg bekräftar: "Jag är så stolt över att få vara en del av detta team och allt det som sker. Vi har ett fantastiskt år bakom oss där vi placerade våra Silver Arrows i den tätposition där de hör hemma. Det kommer att bli väldigt tufft att upprepa det vi uppnådde 2014, men alla i teamet vill fortsätta på den inslagna vägen och dominera sporten under många år framöver."

Som officiell Team Partner blickar även ebm-papst fram mot en spännande säsong: "Vårt första år inom Formel 1 var en stor framgång! Med våra innovativa lösningar för effektiv kylning kunde vi bidra till den fantastiska säsongen för MERCEDES AMG PETRONAS. Dessutom kunde vi återigen visa på betydelsen av vår utvecklingsfilosofi GreenTech, "Effektivitet genom innovativ teknik", förklarar Rainer Hundsdörfer, koncernchef för ebm-papst. "Vi ser nu fram mot en ny säsong och hoppas att den blir lika framgångsrik".

Inför säsongen 2014 utvecklade ebm-papst energieffektiva lösningar för MERCEDES AMG PETRONAS F1 W05 hybridracingbilar som kylde temperaturkänsliga komponenter och delar av bilarna till den optimala temperaturen. Så snart bilarna stannar kyls exempelvis bilarnas sidepods med S-Force axialfläktar och med en prestandakurva som matchar det höga mottrycket som är karaktäristiskt för Mercedes system. Detta förbättrar luftflödet med 518 % och kombinerar imponerande prestanda med en litet, kraftfullt system. Fläktarna är en viktig del i teamets arbete med att effektivt kontrollera temperaturen. Inför den nya F1-säsongen har ebm-papst tekniska specialister arbetat nära teamets ingenjörer och utvecklat specialbyggda lösningar för kylning och för att avlägsna värme. Detta kommer att avsevärt förbättra arbetsvillkoren i teamets lokaler under tävlingarna och särskilt på mycket varma platser som till exempel Singapore och Abu Dhabi.

ebm-papst har också ett nära samarbete med MERCEDES AMG PETRONAS när det gäller utvecklingen av innovativa, skräddarsydda fläktlösningar till teamets huvudanläggning i Brackley. Dessutom deltar utvecklingsspecialister från ebm-papst och MERCEDES AMG PETRONAS i gemensamma arbetsmöten för dela på kunskap och utbyta erfarenheter inom aerodynamik.

Nico Rosberg och Lewis Hamilton genomförde en första test av den nya bilen F1 W06 Hybrid Race Car, med motorn PU106B Hybrid Power Unit, i början av februari 2015 i Circuito de Jerez, Spanien. Den nya säsongen har förebådat en fortsatt utveckling av hybridtekniken genom F1 W06 Hybrid som jämfört med sin föregångare F1 W05 Hybrid innebär ytterligare framsteg såväl mekaniskt som när det gäller strukturella och aerodynamiska egenskaper.

Ytterligare pressmaterial, samt bilder på F1 W06 Hybrid Race Car, finns på MERCEDES AMG PETRONAS webbplats: www.mercedesamgf1.com

Mer information om ebm-papst samarbete med MERCEDES AMG PETRONAS finns på www.f1.ebmpapst.com