Eget testcenter ger ebm-papst framgångar i Kina

Foto: chungking/fotolia.com
Hjälper lokala kunder utveckla bättre produkter
Luftrenare i miljontals kinesiska hushåll hjälper till att filtrera bort små förorenande partiklar från Kinas blomstrande men inte alltid så miljömedvetna industrier. I många hushåll finns en luftrenare som tar bort partiklar och cirkulerar upp till 750 kubikmeter luft per timme så tyst att de boende knappast märker av att den är i drift. Det är inte bara en av ebm-papst fläktar som gör luftrenaren till den kanske tystaste på marknaden. En sofistikerad design av luftflödet har också mycket stor betydelse.

Lösningen har utvecklats genom ett nära samarbete mellan ebm-papst och tillverkaren. ”Här gällde det att inte bara välja ut rätt fläkt utan också att bidra med vår kompetens och erfarenhet runt design och aerodynamik”, säger Henry Cheng som är ansvarig för försäljning och marknadsföring hos ebm-papst i Kina. Teknikerna vid ebm-papst anläggning i Shanghai simulerade fram det mest idealiska luftflödet i ebm-papst eget testcenter som både rymmer ett laboratorium och en speciell akustikkammare. För några år sedan var det inte möjligt att göra sådana simuleringar. Antingen fick de genomföras hos ebm-papst i Tyskland eller via externa partners. Nackdelen var det långa avståndet till Tyskland och att de lokala kinesiska labben inte alltid hade den utrustning som krävdes.
Under 2012 invigdes dock det testcenter som haft stor betydelse för ebm-papst marknadsframgångar på den kinesiska marknaden.

ebm-papst dotterbolag i Kina har expanderat kontinuerligt sedan etableringen 1996. På den tiden var det ett säljkontor med drygt tio anställda. Relativt snart hade verksamheten vuxit så kraftigt att ebm-papst beslutade att även starta lokal tillverkning i Shanghai. Därefter etablerades en avdelning för forskning och utveckling och den senaste expansionen är testcentret som stod klart 2012. Idag har ebm-papst mer än 1 700 anställda i Kina och antalet kunder växer också snabbt. ”Med ett eget testcenter kan vi på ett helt annat sätt än tidigare agera snabbare på det behov våra lokala kunder har. I praktiken blir vi en del av våra kunders utvecklingsteam och det gör också att vi får mycket nära kundrelationer. Ett exempel är det täta samarbetet med företaget som tillverkar den tysta och effektiva luftrenaren. Det känns väldigt roligt att vi hjälpt dem utveckla en mycket bra produkt som också vunnit designpris”, avslutar Henry Cheng.