Dubbelt guld till ebm-papst

Robert Metzger, VD för MunichExpo GmbH (vänster) lämnar över priserna till Gunter Streng och Michael Strehle båda ebm-papst. Till höger: Christian Trassl, juryns ordförande.
ebm-papst tog hem två priser vid MATERIALICA Design + Technology Award som hölls för tolfte gången i slutet på oktober 2014. Den energieffektiva EC-axialfläkten för fläktförångare och fläktluftkylare fick pris i kategorin ”CO2 effektivitet” medan inloppsgallret FlowGrid fick guldet i kategorin ”Produkt”. En jury med material- och designexperter utsåg vinnande bidrag i fem kategorier.

Gunter Streng, utvecklingschef på ebm-papst Mulfingen, tog emot priset för förångarfläkten vid prisutdelningen i München. Den energieffektiva fläkten, som utformats speciellt för användning i fläktförångare och fläktluftkylare, är extremt tillförlitlig och har lång livslängd. Den är konstruerad som en komplett enhet med montagebygel. Mängden stål och koppar har minskats med 50% jämfört med standardprodukter med innerrotormotorer. Fläkthjulet är tillverkat i plast och är aerodynamiskt optimerat. Podukten bidrar på flera sätt till minskade CO2-utsläpp, både genom hög verkningsgrad tack vare GreenTech EC-motorteknologi och ett effektivt fläkthjul och genom dess genomtänkta konstruktion med minskad materialåtgång.

Michael Strehle på ebm-papst tog emot priset för inloppsgallret FlowGrid. Med FlowGrid minskas luftens turbulens vid fläktens inlopp vilket leder till reducerad ljudnivå med upp till 3,9 dB(A) och skovelfrekvent ljud med upp till 16 dB beroende på applikation och installationsförutsättningar. De innovativa inloppsgallren fungerar med både axial- och radialfläktar. FlowGrid är ett effektivt sätt att minska behov av andra många gånger dyra bullerdämpande åtgärder i fläktsystem.

MATERIALICA Design + Technology Award delas årligen ut av MunichExpo Veranstaltungs GmbH under MATERIALICA mässan. Priset delas ut för följande fem kategorier: Material, Surface & Technology, Product, CO2 Efficiency och Student. Under de senaste tio åren har priset fått allt högre status. Ytterligare priser i olika kategorier gick till Daimler AG, Brose Fahrzeugteile GmbH & Co. KG, BASF Deutschland AG och Schaeffler Technologies GmbH & Co. KG.