Drivsystemet som gör det enkelt att uppgradera en cykel till el-cykel

Det tyska företaget Relo har tillsammans med ebm-papst utvecklat världens första flyttbara drivsystem för cyklar.

Drivmotorn EtaCrown från ebm-papst Zeitlauf ger 250 W effekt vilket är fullt tillräckligt även för tuffa cykelturer i kuperad terräng. Att Relo Drive-systemet är flyttbart innebär att en cyklist enkelt kan snäppa av motorn och batteriet och sedan och flytta drivsystemet mellan olika cyklar. För detta krävs dock att det finns en växellåda monterad på cyklarna. Växellådan sitter alltid monterad på cyklarna och det är bara motor och batteri som flyttas. Hela drivsystemet, inklusive växellåda, väger endast 3,7 kilo.

När företaget Relo startades 2013 av Philipp Nagler var det med en idé om att utveckla ett helt unikt drivsystem för cyklar. Det skulle vara kraftfullt och samtidigt lätt att flytta mellan olika cyklar med en enkel handrörelse. Dessutom ville Philipp förse drivsystemet med ett antal intelligenta funktioner. Det är till exempel möjligt att använda systemet intuitivt och trådlöst. Med det kostnadsfria appen MyRelo, eller en trådlös vippkontakt (Bluetooth) på styret, är det till exempel enkelt att välja mellan tre olika drivnivåer. Appen gör det också möjligt att lagra information om en cykeltur.

Ett Relo Drive grundpaket innehåller allt som krävs för att uppgradera en vanlig cykel till el-cykel: växellåda, elmotorn EtaCrown från ebm-papst Zeitlauf, ett uppladdningsbart batteri som med lysdioder visar hur mycket ström som finns kvar, en laddare och en smart Bluetooth kontakt för trådlös styrning av cykeln. Relo Drive systemet utvecklas kontinuerligt och kommer snart att finnas i en version för klassiska damcyklar.

Läs mer om vinkelväxeln EtaCrown.
Besök Zeitlauf online shop.
Besök Relos hemsida för att läsa mer om det flyttbara drivsystem för cyklar.