Drivlösningar med integrerad styrelektronik

Den elektroniskt kommuterade motorn VARIODRIVE Compact EC bygger på ebm-papst framgångsrika drivlösningskoncept VARIODRIVE. Motorn har integrerad styrelektronik, en nominell effekt på upp till 120 W samt hög effektdensitet.
Den tekniska utvecklingen inom området interna materialtransportsystem går snabb och en trend är att systemen i allt större utsträckning förses med intelligenta lösningar som möjliggör både adressering och sortering av allt från resväskor till förpackningar och pallgods. ebm-papst intelligenta, kompakta och högpresterande drivlösningar med integrerad styrelektronik har en viktig funktion i moderna transport- och logistiksystem. Jämfört med konventionella drivsystem utan integrerad intelligens möjliggör ebm-papst drivlösningar konstruktion av transportsystem som har färre komponenter, har en högre automatiseringsgrad och som inte behöver komplicerade och utrymmeskrävande tryckluftsinstallationer. Exempel på andra fördelar är att ebm-papst drivlösningar kräver färre sensorer för positionsdetektering samt att en drivenhet kan utföra förflyttningar i två riktningar. ebm-papst minskar också behovet av remdrivna funktioner i transportsystem vilket har stor betydelse när det ställs krav på utrymmesbesparande logistikapplikationer.

Modulär design underlättar applikationsanpassning
Med dagens snabba utveckling mot ökad automatisering inom industrin och allt mer integrerade applikationer ökar kraven på drivlösningarna. Ett av dessa krav är att drivmotorerna, förutom att vara kompakta och högpresterande, på ett enkelt sätt måste kunna kommunicera samt övervakas och integreras i nätverk. ebm-papst kan tillgodose dessa krav med olika elektronikmoduler och en av dessa är modulen K4 som återfinns i flera av de motorer som ingår i ebm-papst serie VARIODRIVE.
Med den integrerade K4-modulen är möjligheten till skräddarsydda applikationslösningar stora.

Traditionellt har det varit dyrt att göra skräddarsydda applikationslösningar med hjälp av programmerbara motorer jämfört med att använda standardmotorer utan styrning. ebm-papst har därför under många år arbetat för att utveckla ett modulbaserat program av drivsystem som förenklar en kostnadseffektiv anpassning även när det handlar om exempelvis komplexa intralogistiklösningar som exempelvis materialtransportsystem. Utvecklingen av K4-modulen är ett resultat av det arbetet. Den integrerade styrelektroniken möjliggör driftslägen som hastighet, positionering och vridmoment. Motorns driftsstatus kan också kontrolleras genom övervakning av exempelvis spänning, hastighet och temperatur. Den modulära uppbyggnaden ger också många kombinationsmöjligheter med bland kodare och bromsar. ebm-papst moduluppbyggda drivlösningskoncept omfattar flera tusen varianter och med utgångseffekter från 120 W till 750 W för företagets ECI-serie täcker drivlösningarna alla tänka behov inom materialtransportområdet. Från mindre förpackningar till tungt pallgods.