Dometic först i världen med kolfilterfläkt för husvagnar

Dometic Group är en världsomspännande leverantör av fritidsprodukter för bland annat husvagnar, husbilar och båtar. I företagets sortiment finns ett brett utbud av luftkonditioneringar, kylskåp, spisar, sanitetssystem, belysning och mängder med annan utrustning som gör det mobila fritidslivet mer bekvämt. Företagsgruppens produkter säljs i nästan 100 länder och tillverkas huvudsakligen i egna produktionsanläggningar runt om i världen. Dometic Group omsätter ca 9 400 MSEK per år och antalet anställda uppgår till ungefär 6 000 personer.

Kolfilterfläkt utvecklad och tillverkad av Dometic
Fredrik Östberg på Dometic i Motala har tillsammans med Björn Flemsäter på Dometic i Solna och Dometics designcenter i Siegen i Tyskland, genomfört arbetet med att utveckla världens första spisfläkt med kolfilter för användning i husbilar, husvagnar och båtar.

Fördelarna med en kolfilterfläkt är att den är lätt att installera eftersom ingen ventilationskanal behövs. Dometics lösning är dessutom energisnål, radialfläkten från ebm-papst drivs med 12 VDC och har ett effektbehov på endast 5 W. Produktens utseende är unikt och särskiljer sig från andra spisfläktar på marknaden. CK2000 har marknadsförts på mässor runt om i Europa sedan augusti 2007 och intresset för produkten har varit stor redan från start.

"Redan efter en månads produktion har orderingången varit så bra att vi nu dubblerat vår produktionskapacitet", säger Fredrik Östberg.

Liten fläkt med stor verkan
Spisfläkten består av tre huvuddelar. Den övre delen som monteras under ett överskåp innehåller kablage, fläktmotor från ebm-papst, lampor och manöverpanel. I mellandelen sitter ett kolfilter som vid normal användning skall bytas varje halvår och i den nedre delen sitter ett tvättbart fett-filter av aluminiumtråd.

Kolfilterfläkten fungerar så att luften sugs in genom hål längs fläktens kanter för att maximera osuppfångnings-arean. Innanför insugshålen passerar luften fettfiltret och därefter kolfiltret som renar luften från matos. Den renade luften blåses ut i vagnen igen genom öppningar längs fläktens sidor samt framtill så att en luftridå bildas runt spishällen. Luftridån hindrar matoset från att spridas i
vagnen, det sugs istället in i fläkten och renas. Trots att fläkten innehåller så många funktioner är den bara 56 mm hög och tar mycket liten plats.

Fläktmotorn kan köras med låg och hög hastighet och även belysningen har två lägen. Fläkten som heter CK2000 Cirkulair marknadsförs i första hand på tillbehörsmarknaden för husbilar, husvagnar och båtar i Europa.

"Många husvagnar och husbilar på marknaden har spishäll men saknar eller har fläktar med mycket låg prestanda. I dessa fall erbjuder CK2000 bra prestanda och mycket enkel installation", menar Fredrik Östberg. I andra hand riktas marknadsföringen till OEM-marknaden då även dessa kan dra nytta av den enkla installationen i sin nyproduktion av husbilar och husvagnar.

Dometic i Motala tillverkar även spisfläktar för montering med fläktkanal upp i taket som t ex modellerna CK 150, CK 155 CK 400.

För mer information, se Dometics hemsida