Det är svårt att tänka sig en värld utan fläktar

Bergsstation i Herzogstand, Germany (Foto: Julian Stutz)
När Gerhard Sturm och Heinz Ziehl år 1963 grundade företaget Elektrobau Mulfingen (ebm) i Tyskland hade de säkert en vision om möjliga applikationsområden för deras egenutvecklade fläktar. Ändå måste det ha varit svårt att skapa sig en bild av den betydelse ett ständigt växande fläktprogram skulle få för miljontals människor runt om i världen. Idag är ebm-papst en marknadsledande världskoncern med mer än 15 000 medarbetare, 29 fabriker och närmare 50 försäljningskontor. Företagsnamnet ebm-papst bildades när företaget Papst Motoren GmbH förvärvades 1992. Sortimentet omfattar idag cirka 14 000 produkter varav fläktprogrammet utgör en mycket viktig del.

ebm-papst har ända sedan starten bedrivit ett intensivt forsknings- och utvecklingsarbete. 1965 utvecklades den första kompaktfläkten med DC/EC-teknologi. En ständig teknisk vidareutveckling har lett till att ebm-papst kompaktfläktar ger säker drift i miljontals datorer, servrar och routers. Fläktarna är extremt tysta, energisnåla och samtidigt så kraftfulla att de klarar av att kyla exempelvis speldatorer som fylls med allt mer teknik och datorkraft. Applikationsområdet IT och närliggande elektronikapplikationer är ett bra exempel på hur en intensiv teknisk utveckling ständigt ställer nya krav på fläktars förmåga att svara upp mot behoven av mer kylning, samtidigt som de gärna ska vara mer kompakta än någonsin tidigare.Kontakta oss för mer information!

I en fläktberoende värld krävs mycket FoU
ebm-papst satsningar på Fou har skett för att svara upp mot ständigt nya krav inom dessa områden och samhället i stort. Detta har också lett till ett kontinuerligt nyhetsflöde under årens lopp och där ebm-papst presenterat många banbrytande nyheter inom fläktområdet. 1998 lanserade marknadens första axialfläkt med integrerad elektronik. 2008 satte ebm-papst en ny standard för axialfläktar med serien HyBlade. Fläktarnas unika hybdridkonstruktion och EC-motor gav en drastisk reducering av energianvändning, ljudnivå och vikt i kombination med mycket hög verkningsgrad. En motsvarande förnyelse för radialfläktar kom 2011 med fläktserien RadiCal och detta år lanserade också ebm-papst fläktar tillverkade i ett miljövänligt biomaterial. Fram till idag har ebm-papst fortsatt att gå i framkanten tekniskt och utvecklingsmässigt, och det gör också att våra fläktar återfinns i både välkända men också mindre kända applikationer!

I en familjs badrum, kylskåp, spis, tvättstuga, bil och barnens datorer
ebm-papst fläktar hjälper många företag att utveckla nya innovativa produkter och tekniska lösningar som har stor betydelse för exempelvis privata hem. Tillsammans med Miele har ebm-papst utvecklat effektiva, tysta och energisnåla spisfläktar som förbrukar upp till 70 % mindre energi jämfört med köksfläktar som har AC-motorer. Företaget Lunos i Tyskland har tagit fram prisbelönta, extremt tysta och energieffektiva badrumsfläktar tillsammans med ebm-papst. Våra fläktar finns också i innovativa bänkmonterade spisfläktar som eliminerar behovet av ventilationskåpor ovanför köksspisar. När barnen i en familj ägnar sig åt datorspel kan det vara ebm-papst fläktar som förhindrar datorerna från att överhettas. I familjens nya bil kan det också sitta fläktar från ebm-papst som kyler strålkastarnas LED-lampor, och när några i familjen tittar på ett FI-lopp från Monaco på TV tänker de helt säkert inte på att ebm-papst fläktar finns i några av världens bästa F1-bilar och även i tävlingsstallets depå. När gatulamporna utanför familjens hus tänds på kvällen kan det vara ebm-papst fläktar som ger aktiv kylning åt en ny typ av energisnål LED-belysning. Familjen kanske också har en helt ny typ av diskmaskin som utvecklats av företaget Meiko och som återvinner ånga, och i tvättstugan kan det finnas en energisnål värmepumpstorktumlare med en fläkt från ebm-papst.

Bra resekomfort på tåg och bussar, ett behagligt arbetsklimat och fräscha livsmedel
När några i familjen tar sig till skolan och arbetet på ett kontor kanske de gör det med tåg och bussar där ebm-papst fläktar sitter i luftkonditioneringsaggregat som ger bra resekomfort. På kontoret kan det vara ebm-papst fläktar som ser till att ventilationen ger ett behagligt arbetsklimat, och vid besöket i livsmedelsbutiken på vägen hem från jobbet kanske det är våra fläktar som ser till att grönsaker och andra livsmedel håller sig fräscha. Att det klan sitta hundratals av ebm-papst energieffektiva och driftsäkra fläktar i butikens frysdiskar och kylkabinett är det nog inte heller så många som tänker på. Inte heller att grönsakerna kan komma från växthus där ebm-papst fläktar ger rätt ventilation, eller från potatislager där våra kraftfulla fläktar ser till att potatisarna mår bra. ebm-papst har också utvecklat fläktlösningar för säker och kvalitetsstyrd livsmedelshantering i stora central- och logistiklager.

Kyler vitala delar i en teknikfylld värld
I en IT-intensiv och teknikfylld värld krävs det mycket fläktar. I energislukande datacenters där serverparkerna rymmer allt mer information krävs det mycket fläktar för kylning, men kraven växer också på att fläktlösningarna ska vara mycket energieffektiva. ebm-papst fläktar hjälper till att tillgodose de kraven. Våra fläktar finns också i teknikfyllda basstationer för att kyla den utrustning som ser till att mobiltrafiken fungerar utan störningar. På sjukhus finns ebm-papst fläktar i avancerad medicinsk utrustning där det krävs en effektiv och driftsäker elektronikylning, och samma krav ställs på många industriapplikationer. Våra fläktar sitter exempelvis i många elektroniktäta kontrollskåp som styr olika industriprocesser. När mängden elektronik ökar ställs det kontinuerligt nya krav på fläktlösningar som klarar av att ge tillräcklig kylning.

Ser vi oss om i samhället sker det en snabb utveckling inom många områden som ökar efterfrågan på innovativa fläktlösningar. ebm-papst investerar därför stora belopp i FoU för att fläkttekniken ska ligga i linje med nya behov och krav. Trenden mot decentraliserade uppvärningssystem för bostadshus har exempelvis lett till ett behov av nya gasfläktar som kan integreras i intelligenta styrsystem. ebm-papst har nyligen lanserat sådana fläktar. I många bostadshus behöver ventilationssystemen moderniseras genom att äldre fläktar ersätts med tystare, effektivare och mer energisnåla takfläktar. ebm-papst har lanserat sådana fläktar som är moduluppbyggda och därför underlättar en modernisering. ebm-papst arbetar med örat mot marknaden och därför kan vi också bidra med lösningar till en värld som skulle få stora problem utan fläktar. Så har det varit sedan starten 1963 och så kommer det att fortsätta!