Bra luft i olympiabyns garage med axialfläktarna HyBlade

Mellan den 5 och 21 augusti pågick de Olympiska Spelen i Rio de Janeiro och den 7 september invigdes de Paralymiska spelen. Det här var första gången ett sydamerikanskt land stod som värd för spelen som totalt samlade cirka 18 000 idrottare och många tusen funktionärer. Alla bodde i den olympiska byn Ilha Pura i stadsdelen Barra da Tijuca som är en förort strax söder om Rio de Janeiro. 138 axialfläktar från ebm-papst hjälpte till att skapa bra luftförhållanden i olympiabyns underjordiska garage.

Den olympiska byns 31 byggnader och 3 600 lägenheter hade en bostadsyta på nästan 74 000 kvm och byggnaderna är indelade i sju större komplex. Vart och ett av komplexen har ett underjordiskt garage med mellan 270 och 450 parkeringsplatser. I underjordiska garage är det viktigt med effektiva ventilationssystem. Kraven på fläktarna är höga och i garagen installerades 138 axialfläktar med EC-motorer ur ebm-papst fläktserie HyBlade.

Med HyBlade har ebm-papst satt en ny standard för axialfläktar. Fläktbladens innovativa hybridkonstruktion har möjliggjort en optimering av de aerodynamiska egenskaperna. Verkningsgraden är hög och ljudnivån låg. Fläktarna finns med de energieffektiva EC-motorerna och som alternativ finns de även med spänningsreglerbara AC-motorer.

I olympiabyns garage utnyttjades möjligheten att med sensorer mäta koldioxid- och kolmonoxidhalten i luften och styra mängden inkommande luft samt frånluften mycket exakt. Tekniken med sensorer bidrar också till energieffektiviteten eftersom trafiken i underjordiska garage varierar mycket under ett dygn. Nu efter OS har arbetet påbörjat med att omvandla Olympiabyns byggnader till lyxlägenheter som snart ligger ute till försäljning.