Bästa kompisar i garaget

Foto: Mercedes - AMG Petronas Motorsport
Den mobila fläktenheten EC Aura håller mekanikerna hos Mercedes-AMG Petronas Motorsport svala i garaget.

De är oumbärliga teammedlemmar vid varje tävling. I Mercedes-AMG Petronas Motorsports garage är de bland de mest populära kollegorna - för även om värmen och tempot är högt bidrar de till att skapa en bra atmosfär: de mobila fläktarna EC Aura. Att ständigt hålla det övriga teamet i garaget svala är något de här kompisarna gillar. Runt tävlingsbilen skulle mekanikerna annars arbeta i en mycket varm miljö. Tillsammans med sidospjäll och tekniken för variabel fläkthastighet gör EC Aura det möjligt att mycket snabbt uppnå en optimal arbetstemperatur i garaget.

Håller garaget svalt
När bilarna återvänder till garaget från tävlingsbanan arbetar mekanikerna runt varma delar av som exempelvis motorn, drivlinan och bromsarna. De placerar fyra till sex EC Aura runt varje bil och fläktenheterna kan enkelt positioneras så att de både håller mekanikerna svala och avlägsnar överskottsvärme från garaget. Att fläkthastigheten kan regleras gör det också möjligt för teamet att optimera luftflödet.

EC Aura konstruerades ursprungligen för att vara mobil, lättflyttad och kraftfull kyllösning för öppna inomhusutrymmen. ”Initialt var den designad för användning i kommersiella och industriella miljöer samt detaljhandels- och fritidsapplikationer.”, förklarar Mark Wilson, Försäljningsdirektör vid ebm-papst division Automotive & Drives. Den 500 mm stora fläkten är monterad på en hjulförsedd ställning med transporthandtag och tillverkas av ebm-papst UK Ltd.

När Mark Wilson presenterade lösningen i hos stallets huvudanläggning i Brackley såg ingenjörerna hos Mercedes-AMG Petronas Motorsport genast potentialen. Sedan dess har den lättanvända och lättransporterade enheten rest med som en kompis till alla Formel-1 tävlingar runt om i världen.